Lättare kräva kollektivavtal

UPPHANDLING2014-01-15
Europaparlamentet har nu antagit ett förslag till nya direktiv om offentlig upphandling. De nya reglerna ökar möjligheterna att ställa sociala och miljömässiga krav vid upphandlingar.

Enligt Samuel Engblom, chefsjurist på TCO, är de nya reglerna ett stort steg i rätt riktning.

– Det är ett viktigt beslut. Nu blir det obligatoriskt att ställa sociala krav och miljökrav vid upphandlingar. Dessutom nämns uttryckligen kollektivavtal som en källa för sådana krav.

Beslutet gör det också möjligt att ställa krav på sysselsättningsfrämjande åtgärder och olika typer av märkningar vid offentliga upphandlingar.

– Det är en viktig förbättring. När man kan ställa krav på en särskild märkning, som till exempel TCO-märkningen för IT-produkter, får man också ett helt kontrollpaket på köpet. Det är värdefullt, säger Samuel Engblom.  

Nu ska regering och riksdag välja på vilket sätt Sverige ska att införliva de nya reglerna i den nationella lagstiftningen. Reglerna kommer bland annat att påverka lagen om offentlig upphandling.

– Det kommer att leda till mindre fokus på pris och mer på kvalitet. Men implementeringsprocessen är väldigt avgörande. Framför allt är det en stor chans att förbättra lagen och göra att man i framtiden inte bara behöver fokusera på det lägsta priset vid offentliga upphandlingar, säger Samuel Engblom.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Upphandling
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.