Deepati Forsberg, Lena Bjurving och Jöran Fagerlund är glada över beskedet att Jämställdhetsmyndigheten blir kvar. Men en viss osäkerhet kvarstår: »Vi vet inte i vilken form, med vilken storlek och vilka uppdrag vi kommer ha«, poängterar Lena Bjurving.
Bild: Jerker Andersson
Deepati Forsberg, Lena Bjurving och Jöran Fagerlund är glada över beskedet att Jämställdhetsmyndigheten blir kvar. Men en viss osäkerhet kvarstår: »Vi vet inte i vilken form, med vilken storlek och vilka uppdrag vi kommer ha«, poängterar Lena Bjurving.

Lättnad för de anställda på Jämställdhetsmyndigheten

JÄMSTÄLLDHETSMYNDIGHETEN2019-01-29

Osäkerhet och oro. Men också fin gemenskap. Så beskriver anställda på Jämställdhetsmyndigheten stämningen på jobbet den senaste tiden. Nu är de lättade över beskedet att myndigheten får vara kvar, samtidigt som en mängd frågetecken återstår.

Av:  Fatima Grönblad

Det senaste året har varit en berg- och dalbana för de anställda på Jämställdhetsmyndigheten. När myndigheten invigdes 8 januari 2018 var det med en energifylld känsla av »äntligen«, säger Deepati Forsberg, utredare för frågor som handlar om våld och makt.

– Jämställdhetsfrågorna hade äntli­gen samlats på ett ställe och det var en massa människor som kom hit med sin expertis. Det kändes som ett fantastiskt sammanhang.

Under det första året hade alla foten på gasen, berättar hon. De har jobbat med att bygga nätverk, ta fram analysmodeller, förbereda utbildningssatsningar.

Men så blev det plötsligt tvärbroms. M-KD-budgeten som antogs av riks­dagen 12 december innebar att myndig­heten skulle läggas ned, och i regleringsbrevet som kom precis före jul ålades man att senast 31 januari lämna in en beräkning för vad avvecklingen skulle kosta.

När beskedet om nedläggning kom höll kommunikatören Jöran Fagerlund och hans kolleger som bäst på att planera myndighetens ettårsjubileum. De fick tänka om ordentligt.

– Vi hade tänkt göra en årsbok om vårt första år och bjuda in ganska många. Men det hade inte funkat att göra en sån baluns med tanke på läget.

I stället blev det en mindre intern tillställning.

Men när riksdagen 18 januari röstade igenom Stefan Löfven som statsminister tändes återigen hoppet. När han förra veckan läste upp regeringsförklaringen var alla anställda spända och samlade runt en storbildsskärm, berättar myndighetens generaldirektör Lena Ag.

– När han läste upp meningen om att myndigheten blir kvar utbröt ett jubel. Sedan firade vi med tårta och kaffe.

Budskapet från regeringen var tydligt, anser Lena Ag. Dessutom togs flera frågor som myndigheten arbetar med upp i andra delar av regeringsförklaringen, som hedersvåld och kvinnors ohälsa.

– Vi är glada och lättade över det besked vi fick. Det har varit en tuff tid för medarbetare och chefer. Nu måste vi vänta på ett nytt regleringsbrev och en ny budget.

Trots att beslutet om nedläggning nu ändrats väntar en tid av fortsatt osäkerhet, enligt Lena Bjurving, STs avdelnings­ordförande.

– Även om myndigheten blir kvar vet vi inte i vilken form, med vilken storlek och vilka uppdrag vi kommer att ha. Det kommer att ta tid att få svar på.

Jämställdhetsmyndighetens uppdrag

  • Analysera och följa upp jämställdhetspolitiken.
  • Stödja jämställdhetsarbetet i myndigheter, kommuner och landsting.
  • Samordna, stödja och sprida information om arbetet mot prostitution och människo­handel, mäns våld mot kvinnor, heders­relaterat våld, könsstympning och sexuella trakasserier.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA