”Lönekartläggning är effektivt”

JÄMSTÄLLDHET2013-08-13

Arbetsgivare som tränat på att göra lönekartläggningar blir bättre på att hitta och åtgärda oförklarliga löneskillnader mellan könen. Det hävdar Diskrimineringsombudsmannen, DO, efter en förnyad granskning av 470 arbetsplatser.

DO har i år återkommit till 470 arbetsgivare som granskades av dåvarande Jämställdhetsombudsmannen åren 2006-2008. Den nya genomgången visar att tre av fyra arbetsgivare har fortsatt att arbeta systematiskt för jämställda löner, skriver DO Agneta Broberg och Peter Tai Christensen, chef för DOs granskningsenhet, i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Konkret har det resulterat i att omkring 4 500 anställda fått sina löner höjda med sammanlagt 6,7 miljoner kronor per månad.

En mindre grupp arbetsplatser som granskades för första gången 2012 visade betydligt sämre resultat. Av 31 företag var det bara tre som i en första granskning i stort bedömdes leva upp till lagens krav, berättar Johan Lilly Gyberg på DOs granskningsenhet.

– Vi har inte kunnat avsluta granskningen än, eftersom några företag fortfarande inte har visat att de lever upp till kraven.

Kvalitetsskillnaderna visar att de som tränat på lönekartläggning som metod inser värdet av det och fortsätter med ett systematiskt arbete, enligt DO.

Riksdagen uttalade sig i juni för att lönekartläggningar och handlingsplaner för jämställda löner ska göras varje år, mot vart tredje år i dag. I en debattartikel i Svenska Dagbladet kritiserar sju arbetsgivarorganisationer beslutet, som enligt dem ”endast ökar kostnaderna för Sveriges företag”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA