SiS kartlägger löner efter sju år

SIS2013-11-14

ST på Statens institutionsstyrelse, SiS, har slutligen lyckats nå enighet med myndigheten om att göra den lagstadgade lönekartläggningen. ST drar därför tillbaka sin anmälan till Nämnden mot diskriminering.

ST på SiS har länge försökt förmå myndighetsledningen att göra den lönekartläggning som diskrimineringslagen föreskriver. Senast SiS gjorde en regelrätt lönekartläggning var 2006.
I juni anmälde ST SiS till Nämnden mot diskriminering.
– Enda vägen var att anmäla. Det är sorgligt att det ska behövas, säger Thord Jansson, STs ordförande på SiS.

Nämnden är en statlig förvaltningsmyndighet med rätt att besluta om vitesförelägganden. ST ville att ett vite på 500 000 kronor skulle dömas ut.

Men i slutet av oktober kunde parterna komma överens om att lönekartläggningen samt tillhörande handlingsplan ska vara klar till årsskiftet. Därmed har ST återkallat sin anmälan.

Men den verklighetsbeskrivningen vill inte personaldirektör Pia Bergqvist helt skriva under på.

– Lönekartläggningen var igång redan när anmälan gjordes. Den här lönekartläggningen är inte föranledd av att det gjordes en anmälan, säger Pia Bergqvist.

SiS har anlitat en extern konsult som ska hjälpa till med kartläggningen.

– Jag har avdelat två av mina handläggare att delta i arbetet. På så sätt ska vi kunna göra det här arbetet själva i fortsättningen, säger Pia Bergqvist.

Enligt personaldirektören görs nu en lönekartläggning för 2013. Den kommer att följas av ytterligare en lönekartläggning 2014.

Syftet med diskrimineringslagens lönekartläggning är att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män som utför lika eller likvärdigt arbete.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA