SiS kartlägger löner efter sju år

SIS2013-11-14
ST på Statens institutionsstyrelse, SiS, har slutligen lyckats nå enighet med myndigheten om att göra den lagstadgade lönekartläggningen. ST drar därför tillbaka sin anmälan till Nämnden mot diskriminering.

ST på SiS har länge försökt förmå myndighetsledningen att göra den lönekartläggning som diskrimineringslagen föreskriver. Senast SiS gjorde en regelrätt lönekartläggning var 2006.
I juni anmälde ST SiS till Nämnden mot diskriminering.
– Enda vägen var att anmäla. Det är sorgligt att det ska behövas, säger Thord Jansson, STs ordförande på SiS.

Nämnden är en statlig förvaltningsmyndighet med rätt att besluta om vitesförelägganden. ST ville att ett vite på 500 000 kronor skulle dömas ut.

Men i slutet av oktober kunde parterna komma överens om att lönekartläggningen samt tillhörande handlingsplan ska vara klar till årsskiftet. Därmed har ST återkallat sin anmälan.

Men den verklighetsbeskrivningen vill inte personaldirektör Pia Bergqvist helt skriva under på.

– Lönekartläggningen var igång redan när anmälan gjordes. Den här lönekartläggningen är inte föranledd av att det gjordes en anmälan, säger Pia Bergqvist.

SiS har anlitat en extern konsult som ska hjälpa till med kartläggningen.

– Jag har avdelat två av mina handläggare att delta i arbetet. På så sätt ska vi kunna göra det här arbetet själva i fortsättningen, säger Pia Bergqvist.

Enligt personaldirektören görs nu en lönekartläggning för 2013. Den kommer att följas av ytterligare en lönekartläggning 2014.

Syftet med diskrimineringslagens lönekartläggning är att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män som utför lika eller likvärdigt arbete.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.