Löneökningarna har dämpats under året

LÖNER2020-10-30
Den totala löneökningstakten för hela arbetsmarknaden har under 2020 mer än halverats jämfört med förra året, enligt statistik från Medlingsinstitutet.

I genomsnitt ökade lönerna i Sverige med 1,3 procent under perioden april-augusti, jämfört med samma period i fjol. Det visar Medlingsinstitutets preliminära siffror. Enligt institutet är det pandemin som har orsakat att löneökningstakten dämpats kraftigt jämfört med det första kvartalet 2020. Då ökade lönerna med i genomsnitt 2,9 procent. Löneökningarna inom staten var 2,0 procent under april-augusti i år.

”Den låga löneutvecklingen just nu är främst en indirekt effekt av covid-19-krisen, eftersom den årliga lönerevision som skulle ha ägt rum för en stor andel av de anställda uteblev i våras. På grund av pandemin valde parterna att skjuta på slutförhandlingarna om nya löner och andra villkor och det är framförallt detta som syns i statistiken”, konstaterar Peter Beijron, ekonom på Medlingsinstitutet, i ett pressmeddelande.

Utöver den årliga lönerevisionen påverkas genomsnittslönerna också av till exempel personalomsättning och individuell lönebildning, framhåller Medlingsinstitutet. Sedan avtalsrörelsen sköts upp i april har löneökningstakten legat på en dryg procent varje månad.

”Innan parterna är klara med avtalsförhandlingarna, som är på väg att avslutas, vet vi inte om de avtalsmässiga lönerna från april och framåt kommer att justeras upp retroaktivt. Därutöver är det svårt att överblicka konsekvenserna inom avtalsområden med helt lokal lönebildning. Detta bidrar sammantaget till en osäkerhet om den slutliga löneökningstakten under det andra och tredje kvartalet”, understryker Peter Beijron.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.