Löneskillnader mellan könen minskar svagt

LÖNER2006-05-23

Lönegapet mellan män och kvinnor anställda av staten minskade något under förra året, visar statistik från Statistiska centralbyrån. Men fortfarande ligger kvinnolönerna långt efter.

Den genomsnittliga månadslönen för en statligt anställd var i september 2005 cirka 25 900 kronor. Det är en ökning med nästan 600 kronor eller 2,4 procent sedan september 2004.

Löneökningen var större än året innan och lönerna steg mer för kvinnor än för män både i kronor och i procent. Löneökningen för kvinnorna var 2,8 procent, för männen 2,2. Men fortfarande tjänar en kvinnlig statsanställd i genomsnitt bara 85 procent så mycket som en manlig.

Genomsnittslönen för en manlig statsanställd låg i september i fjol på 27 900 kronor, medan kvinnorna tjänade 23 900. Den genomsnittliga åldern var 45 år både bland män och kvinnor och könsfördelningen nästan lika – 51 procent av de statligt anställda är män.

Antalet sysselsatta inom staten hade i september 2005 minskat med 2 900 personer jämfört med året innan. Minskningen för kvinnor var 500 och minskningen för män var 2 400. Den stora könsskillnaden beror på nerdragningar i det mansdominerade försvaret.

Bland de 34 yrkesgrupper SCB särredovisar har kvinnor högre genomsnittslön än män i två. Av 3 063 verksamhetschefer hade kvinnorna 100 kronor mer i månaden (43 100 kronor) än männen. Och 24 kvinnliga anläggningsarbetare tjänade 900 kronor mer (22 800 kronor/månad) än sina 1 276 manliga kollegor.

Största löneskillnaderna mellan män och kvinnor finns i domstolsväsendet, där kvinnliga domares löner knappt når över 77 procent av de manligas, och bland läkare, där kvinnorna har 81 procent av männens löner.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA