Lövsta ungdomshem kan öppna igen

SIS2020-10-28
Efter den abrupta stängningen förra året kan Lövsta ungdomshem nu komma att öppna igen. Statens institutionsstyrelse slår fast att förutsättningarna för en öppning finns. Men myndigheten vet ännu inte om platserna kommer att behövas.

Det var i början av 2019 som ungdomshemmet Lövsta plötsligt stängdes. Ett beslut som gjorde att de omkring 90 anställda antingen omplacerades eller sades upp på grund av arbetsbrist. Institutionen hade då haft återkommande problem med stängda avdelningar och flera kritiska utredningar, bland annat från Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Statens institutionsstyrelse motiverade beslutet med att det varit svårt att rekrytera personal med rätt kompetens. Även medarbetarnas arbetsmiljö lyftes fram som en viktig faktor till stängningen.

Facket höll med om att en genomlysning av verksamheten behövdes, men motsatte sig en permanent stängning av ungdomshemmet.

I en ny utredning har myndigheten nu undersökt förutsättningarna för att öppna Lövsta igen.

– Vi ser i utredningen att det kan finnas förutsättningar för att bedriva ungdomsvård på institutionen. Det gäller både byggnadernas kvalitet och ändamålsenlighet och möjligheten att rekrytera personal, säger Stefan Hell Fröding, pressansvarig på SiS.

Samtidigt konstaterar utredaren att det finns behov av upprustning för att hela institutionen ska kunna användas.

Stefan Hell Fröding berättar att Lövsta ungdomshem nu kommer tas upp i det ordinarie arbetet med myndighetens verksamhetsplan. Om SiS bedömer att platserna behövs kan ungdomshemmet återigen öppnas.

–  När vi arbetar fram verksamhetsplanen för nästa år görs en värdering av om platserna behövs eller inte. Men just nu har vi en vikande efterfrågan på placeringar, säger Stefan Hell Fröding.

När verksamhetsplanen för nästa år blir färdig kan han inte svara på.

– Man arbetar med verksamhetsplanen just nu men har ännu inte fattat beslut. Oftast blir det under hösten, men ibland kan det dra ut på tiden, säger han.

Beskedet om att Lövsta ungdomshem kan öppna igen välkomnas av Jenny Kingstedt, ordförande för ST inom SiS sektion öst.

– Vi ser naturligtvis positivt på det här eftersom vi aldrig ansåg att Lövsta skulle stängas helt. Vi tyckte inte att argumenten som arbetsgivaren kom med höll och drev den frågan hårt. Utifrån de anledningarna som presenterades för att stänga Lövsta skulle man ha kunnat stänga majoriteten av våra institutioner, säger hon.

Jenny Kingstedt hoppas på att ungdomshemmet kan öppna redan nästa år.

– Jag tror att de här platserna kommer att behövas och har stora förhoppningar på att Lövsta kommer att öppna upp igen. Även om det finns en del renoveringsbehov så kan vissa av lokalerna tas i bruk på en gång, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.