Demonstranterna samlades utanför SiS huvudkontor i Stockholm för att demonstrera mot beslutet att lägga ned Lövsta ungdomshem.
Bild: Maria Brunk
Demonstranterna samlades utanför SiS huvudkontor i Stockholm för att demonstrera mot beslutet att lägga ned Lövsta ungdomshem.

Personal demonstrerade mot ledningsbeslut

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2019-08-23

I veckan demonstrerade personal från Statens institutionsstyrelses nedlagda ungdomshem Lövsta för andra gången. ”Det har varit katastrof hur ledningen har skött Lövsta”, säger ST-medlemmen Robert Michel, som var en av demonstranterna.

Efter år av arbetsmiljöproblem beslutade Statens institutionsstyrelse, SiS, i våras att myndighetens ungdomshem Lövsta skulle stängas helt. Personalen fick välja mellan att bli omplacerade eller bli uppsagda på grund av arbetsbrist.

I juli demonstrerade en grupp från personalen utanför SiS huvudkontor i Stockholm, och i veckan var det dags igen.

– För våra ungdomars skull vill vi ha svar på varför de stängde Lövsta. Det har varit katastrof hur ledningen har skött det här. Man väljer en feg historia, stänger igen och gör sig av med många års erfarenhet, säger Robert Michel, ST-medlem och tidigare Lövstaanställd till Publikt.

Förutom för att uppmärksamma beslutet om att stänga ungdomshemmet var demonstranterna där för att föra fram att ledningens agerande varken är ett exempel på bra använda skattemedel, eller något som gynnar de ungdomar som vårdas inom SiS, förklarar Robert Michel.

– Man bommade igen Lövsta trots att myndigheten skriker efter platser för ungdomar. Nu landade 13- och 14-åringar på institutioner där de andra var mycket äldre, och det är ju ett katastrofscenario. Många grät och var förtvivlade, säger han.

När stängningsbeslutet kom valde ungefär 50 av de runt 80 i personalen att tacka ja till att bli omplacerade, enligt Robert Michel. Många bytte jobb direkt. Övriga blev uppsagda på grund av arbetsbrist.

Han har ingen som helst förståelse för att ledningen valde att stänga ungdomshemmet, säger han.

– Vårt förslag var att ha två avdelningar öppna tills vi fick ordning på allting. Ingen av oss kan förstå hur de ens kan använda ordet arbetsbrist, det skriks ju efter platser i hela Sverige.

Robert Michel pekar på att sjukfrånvaron på grund av psykisk ohälsa varit utbredd bland personalen de senaste åren, som ett resultat av hur arbetsmiljön har varit, enligt honom.

– Vi hade många avdelningschefer som slutade och bytte ledningar hela tiden de fem sista åren, säger Robert Michel.

Själv valde han en uppsägning och ska börja studera. Om det blir fler demonstrationer kan han inte svara på, och inget är inplanerat i nuläget.

SiS nytillträdda generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark tog sig ut och lyssnade på vad demonstranterna hade att säga den här gången, säger Robert Michel.

– Hon hade inte så många svar eftersom det var hennes fjärde arbetsdag. Men hon kan ju omöjligt inte veta om vad som har skett på Lövsta, och att man bommade igen trots att man skriker efter platser för ungdomar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS Arbetsmiljö

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.