Vägglus.
Bild: Getty Images
Vägglus.

Lusplågan fortsätter på Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLINGEN2018-10-24

Ännu en levande lus har hittats på Arbetsförmedlingen i Kista, trots att kontoret sanerats. Delar av lokalerna är avstängda och de anställda får nu klämma ihop sig i mindre rum, vissa utan fönster. ”Det finns en stor oro över att få hem lössen”, säger STs arbetsplatsombud Daniel Sund.

Som Publikt rapporterat tidigare så drabbades Arbetsförmedlingen i Kista av vägglöss i september. Flera medarbetare har fått vägglöss i sina hem och ST har kritiserat arbetsgivarens hantering av situationen. I stället för att stänga kontoret och omlokalisera verksamheten har man hållit öppet som vanligt, trots att det ska ta åtta veckor innan det går att avgöra om saneringen varit lyckad.

När en levande lus påträffades i kontorslandskapet förra veckan, tre veckor efter saneringen, fick personalen först indikationer från ledningen om att kontoret skulle stängas för ny sanering. Det togs sedan tillbaka och endast kontorslandskapet stängdes. Den personal som arbetade i kontorslandskapet har fått tränga in sig i andra utrymmen i lokalen.

– Vissa personer har fått sitta i rum som saknar fönster, säger Daniel Sund som är STs arbetsplatsombud på Arbetsförmedlingen i Kista.

Han berättar att de senaste veckorna varit turbulenta för personalen och situationen har gjort många medlemmar oroliga och stressade.

– Det finns en stor oro över att få hem lössen, säger Daniel Sund.

Han berättar också att flera medarbetare upplevt andningsproblem och svidande, rinnande ögon. Om det beror på det medel som Anticimex lagt ut, eller på allt damm som samlats eftersom lokalvårdarna inte får städa ordentligt, är inte klarlagt.

– Arbetsgivaren har fått in ett stort antal incidentrapporter med direkt koppling till lusangreppet de senaste veckorna, säger Daniel Sund.

Den personal som kan, har erbjudits att jobba hemifrån. Men Daniel Sund tycker inte att det är ett fullgott alternativ.

– Arbetsgivaren måste ju erbjuda en arbetsplats som är säker och uppfyller arbetsmiljölagens krav, säger han.

Linnéa Stigsäter är ansvarig chef på Arbetsförmedlingen i Kista. Hon poängterar att man hittills bara hittat en levande vägglus efter den första saneringen, men att hon förstår personalens oro för att det ska finnas fler.

– Därför är kontorslandskapet avstängt och sanerat en andra gång. Tillsammans med Anticimex har jag gjort bedömningen att vi kan jobba i övriga utrymmen.

Enligt Linnéa Stigsäter har hon inte eget mandat att stänga kontoret, det är i så fall ett beslut hon måste förankra uppåt i ledningen.

Har du försökt förankra ett sådant beslut?

– Jag uttryckte att vi skulle stänga kontoret i samband med den andra saneringen av kontorslandskapet. Men det var förhastat från min sida, det är viktigt att vi finns tillgängliga för våra kunder. Vi har inte hittat spår av vägglöss i vår kundmottagning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA