Mammor får inte jobb efter kompetens

JÄMSTÄLLDHET2014-05-15

Högskoleutbildade kvinnor med barn riskerar att hamna i arbetsuppgifter som inte motsvarar deras fulla kompetens. Det framgår av en statistisk studie gjord vid Göteborgs universitet.

Studien har gjorts vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik vid Göteborgs universitet. Resultaten visar att mammors kompetens bäst tas tillvara inom så kallade legitimationsyrken.

”Att utbilda sig till lärare eller inom hälso- och sjukvård gör att faktorer som kön eller föräldraskap får mindre betydelse”, säger universitetslektor Caroline Berggren i ett pressmeddelande.

Hennes studie bygger på data ur svenska register och alla som är födda under mitten av 1970-talet och som har en professionsutbildning är inkluderade. Totalt har information om drygt 40 000 personer analyserats i studien. På statistisk väg kan man jämföra individer med samma utbildning, familjebakgrund och arbetslivserfarenhet.

Studien visar att den offentliga sektorn är mer gynnsam för mammor, speciellt de som utbildat sig till läkare, förskollärare eller ingenjörer. Där har de nämligen lika stor chans som män och kvinnor utan barn att få arbeta med det som de är utbildade till.

”Frågan är om det är tack vare arbetsgivaren eller om det helt enkelt är mindre konkurrens om dessa jobb som leder till en till synes god jämställdhet? Att arbeta som läkare kräver läkarlegitimation och konkurrensen om dessa jobb begränsas till dem som har det”, säger Caroline Berggren.

Män som har utbildat sig till sjuksköterskor, lärare eller socionomer går vidare till mer välbetalda jobb i större utsträckning än kvinnor. Pappor med juridisk utbildning har mångdubbelt gånger större chans än mödrar med samma utbildning och familjebakgrund att få ett högre avlönat yrke än själva juristyrket. Fäder utbildade inom juridik har också flera gånger större chans få jobb som jurister i privata sektorn jämfört med mödrar. Inom offentlig sektor får juristpappor jobb utifrån kompetens dubbelt så ofta.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA