Matchning dåligt underbyggd

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-06-10

Arbetsförmedlingens matchningsarbete vilar på en svag kunskapsgrund. Det konstaterar Riksrevisionen efter en granskning. Enligt rapporten ökar det risken för att arbetssökande inte får likvärdigt stöd.

För att säkerställa en effektiv och likvärdig service i hela landet har Arbetsförmedlingen tagit fram ett antal metoder för sitt matchningsarbete. Men Riksrevisionens granskning visar att dessa metoder vilar på svag kunskapsgrund.

”Arbetsförmedlingens analysavdelning har ansvar för att verksamhetens utveckling baseras på fakta och gedigen kunskap. Men den har inte varit inblandad i att ta fram eller utveckla myndighetens metoder”, kommenterar Riksrevisionens projektledare Tommi Teljosuo i ett pressmeddelande.

Enligt granskningen väljer arbetsförmedlarna ofta andra arbetssätt än de centralt framtagna metoderna. Myndigheten har ingen övergripande bild av vilka metoder som används eller hur effektiva de är.

”Arbetsförmedlingen har ingen samlad kunskap om hur arbetsförmedlare jobbar med matchningen, och har inte heller utvärderat effekterna av olika arbetssätt”, konstaterar Tommi Teljosuo.

Riksrevisionen anser att det beror det på att Arbetsförmedlingen delegerat ansvaret för metoder och arbetssätt långt ut i organisationen. Det ger goda förutsättningar för lokal anpassning, men innebär samtidigt att arbetssökande riskerar att få olika bra service beroende på vilket kontor de vänder sig till.

Riksrevisionen rekommenderar Arbetsförmedlingen att utveckla uppföljningen av vilka arbetssätt som används och säkerställa att arbetsmarknadspolitiska bedömningar är effektiva och likvärdiga.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA