Mer kritik inifrån Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLINGEN2011-02-18

Nu ansluter sig ST-klubben på Arbetsförmedlingen i Spånga-Tensta till kritiken av arbetsmiljön och arbetsbelastningen på myndigheten. Vi känner igen oss i den bild som ges, skriver klubben i ett uttalande.

ST-klubben på Arbetsförmedlingen i Spånga-Tensta är kritiska mot att resurserna inte ökar i samma omfattning som arbetsuppgifterna.

”Bilderna bekräftar det vi ofta ser: Kompetenta ambitiösa kollegor, som sliter oerhört hårt men inte ges förutsättningar för ett bättre arbete”, skriver de i ett uttalande med anledning av de senaste dagarnas nyhetsrapportering om arbetsmiljön på Arbetsförmedlingen.

Klubben går också till skarp attack mot att ”GD gått ut med ett påbud” om att ett stort antal förmedlingar ska hålla öppet morgnar och kvällar, fem dagar i veckan. ST-klubben ifrågasätter om resurserna används på bästa sätt när det öppna kundmottagandet prioriteras.

‒ Vi kan ändra öppettiderna om det skulle ge något, men för våra brukare ger bokade möten med förberedda förmedlare högre kvalitet än spontana besök. Det är viktigt att vi ägnar oss åt rätt saker, säger Mårten Berglund, ST-medlem på kontoret i Spånga-Tensta.

Klubben är även kritisk till att förslaget om ökade öppettider har hastats fram utan dialog med personal och fackliga organisationer.

Arbetsförmedlingens höga arbetsbelastning och dåliga arbetsmiljö uppmärksammades redan i juni 2010 när fackförbundet ST presenterade sin arbetsmiljörapport. Nyligen gjorde Arbetsmiljöverket inspektion på myndigheten och sällade sig till kritiken.

ST-medlemmar på Arbetsförmedlingen har startat ett upprop och en namninsamling i protest mot den pressade arbetsmiljön.

Uttalandet har skickats till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström och till riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Rand (ej verifierad) tis, 03/29/2011 - 18:04
"men för våra brukare ger bokade möten med förberedda förmedlare högre kvalitet än spontana besök". Ja för oss som får slita i den öppna ytan i DS känns Mårten uttalande kränkande. Naturligtvis tillhör Mårten den kategori av medarbetare som blott tror på "handläggeriet" som framgångsfaktor för människors (skattebetalarna)förändring. För honom är exempelvis vägledning ytterst suspekt; eller tillgänglighet och medmänsklighet utanför reglerna. Metoderna får inte finnas längre bort än regelboken och GD/MO/AMO-chefernas senast mail. Han tror enbart på saker som går att mäta och ett spontant besök UTIFRÅN KUNDENS BEHOV är inte välkommet.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA