ST-medlemmar protesterar mot stress

ARBETSFÖRMEDLINGEN2011-02-10

Landets arbetsförmedlare går på knäna och klarar inte av att utföra sina arbetsuppgifter på något tillfredsställande sätt. Arbetsmiljöverket varnar för skadlig stress och ST-medlemmar har startat en budkavle i protest mot arbetsmiljön.

Arbetsmiljöverkets inspektörer har konstaterat allvarliga brister på Arbetsförmedlingen. I ett protokoll skriver de att flera förmedlingar har bristfälliga lokaler, störande buller och krånglande teknisk utrustning. Trots att problemen är kända har de inte åtgärdats. Arbetsmiljöverket anser också att Arbetsförmedlingen brister i säkerhetsrutiner. ”Risk för ohälsa eller skada på grund av våld eller hot om våld föreligger”, skriver inspektörerna.

Också arbetsbelastningen är ett stort problem och många anställda vittnar om stress och ett alltför högt arbetstempo.

ST-medlemmar på myndigheten har nu startat ett upprop i protest mot den pressade arbetsmiljön.

– Vi får många signaler från medlemmar som inte längre känner att de hinner med. De är stressade och frustrerade och hinner inte träffa sina arbetssökande. De drunknar i alla uppgifter, säger Fredrik Andersson, arbetsmiljöansvarig i STs avdelningsstyrelse på myndigheten.

Arbetsförmedlingen har under den senaste tiden fått flera nya uppdrag, bland annat ska arbetsförmedlare fungera som etableringslotsar åt nyanlända invandrare, och ansvara för utförsäkrade personer i arbetslivsintroduktion.

– Vårt uppdrag blir bredare och bredare. Det är svårt att se var det tar stopp. Vad ska vi egentligen ägna oss åt? Vi försöker föra den frågan vidare till myndighetsledningen, säger Fredrik Andersson.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström har sagt till TV4 att hon ska diskutera problemen med Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist. Senast 27 maj ska myndigheten svara Arbetsmiljöverket om hur de tänker hantera den kritik som inspektörerna har fört fram.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA