Mobila servicekontor ska testas i utsatta områden

STATENS SERVICECENTER2022-06-27
Regeringen uppdrar till Statens servicecenter, SSC, att inleda försöksverksamhet med mobila servicekontor i utsatta områden. Myndigheten har tidigare fått i uppdrag att inrätta nya servicekontor på 28 orter under 2022 och 2023.

Regeringen ger Statens servicecenter i uppdrag att under 2022 i en eller två kommuner påbörja försöksverksamhet med ett mobilt koncept för att erbjuda lokal statlig service. Verksamheten ska inriktas mot socialt utsatta områden. Regeringen konstaterar i ett pressmeddelande att det i områden med socioekonomiska utmaningar ofta finns ett stort behov av den statliga service som Statens servicecenter erbjuder.

”En av regeringens tydliga politiska prioriteringar är att bryta segregationen. Det mobila konceptet blir ett sätt för den statliga servicen att nå fler där behoven är stora och där det fysiska mötet många gånger kan vara extra viktigt”, kommenterar civilminister Ida Karkiainen beslutet i regeringens pressmeddelande.

Statens servicecenter har själv lämnat förslag om den försöksverksamhet som regeringen nu beslutat om.

Regeringen gav under förra året Statens servicecenter i uppdrag att öppna minst 28 nya servicekontor på olika platser under 2022 och 2023. Under första halvåret 2022 har myndigheten öppnat fem nya servicekontor: Borgholm, Laholm, Järpen, Gamlestaden i Göteborg samt Värnhem i Malmö. Myndigheten har därmed i dag 123 servicekontor.

Under hösten och vintern planerar Statens servicecenter att öppna ytterligare 11 fasta servicekontor: Boden, Filipstad, Finspång, Nynäshamn, Sölvesborg, Biskopsgården i Göteborg, Drottninghög i Helsingborg, Skäggetorp i Linköping, Mobilia i Malmö, Rinkeby i Stockholm samt Gottsunda i Uppsala.

Här ska kontoren öppna

Uppdraget innebär att Statens servicecenter ska öppna ett servicekontor i var och en av följande kommuner:

Askersund, Boden, Borgholm, Eskilstuna, Filipstad, Finspång, Helsingborg, Jönköping, Laholm, Linköping, Lysekil, Nordmaling, Norrköping, Nynäshamn, Stenungsund, Södertälje, Sölvesborg, Tingsryd, Uppsala, Växjö, Ånge, Åre och Östhammar.

Myndigheten ska dessutom öppna ytterligare fem till sex kontor i Stockholms, Göteborgs och Malmös storstadsområden.

Kontoren i Eskilstuna, Helsingborg, Jönköping, Linköping, Norrköping, Södertälje, Uppsala och Växjö samt minst ett kontor i vardera storstadsområde ska öppna i – eller i direkt anslutning till – ett socialt utsatt område.

Källa: Regeringens pressmeddelande

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.