Myndigheter i djupare samverkan

RÄTTSVÄSENDET2020-12-15
Kriminalvården och Polismyndigheten har beslutat att fördjupa sin samverkan nationellt, regionalt och lokalt. Det handlar enligt ett pressmeddelande om samverkan inom flera områden i syfte att öka effektivitet och rättssäkerhet.

Polisen och kriminalvården samarbetar sedan tidigare inom många områden. Den nya överenskommelsen som träffats mellan myndigheterna ska i högre grad ske på en nationell strategisk nivå, skriver de i ett gemensamt pressmeddelande. Samverkan ska fördjupas inom ett antal områden, från hantering av misstänkta och dömda till it, lokaler och personalfrågor.

”Som stora myndigheter i rättskedjan har Polisen och Kriminalvården en rad gemensamma ytor. Det här handlar inte minst om att ringa in de områdena och att förtydliga kontaktvägarna oss emellan. Genom ett nära samarbete kan vi bli effektivare”, kommenterar Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren överenskommelsen i pressmeddelandet.

De två myndighetscheferna kommer att ha ett årligt samverkansmöte. Det mötet ska föregås av förberedande arbete på nationell nivå. Däremellan sker myndighetssamverkan på regional och lokal nivå.

”Vår hantering av frihetsberövade klienter är nära förknippade med varandra. Därför är det naturligt att samverka kring exempelvis lokal- och infrastrukturfrågor och transportfrågor. Polisen stärker även möjligheterna till framgångsrik brottsbekämpning genom strategisk samverkan med Kriminalvården”, konstaterar rikspolischef Anders Thornberg.

Den nya överenskommelsen började gälla 14 december.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.