Den så kallade Flerbrottsutredningen föreslår en ny modell för beräkning av strafftid när den åtalade begått flera brott. Förslaget innebär hårdare straff för den som döms för många brott.
En chef på Kriminalvårdens anstalt i Karlskoga har omplacerats efter larm från visselblåsare. I en internutredning beskrivs långvariga kränkningar av kollegor och en utbredd rädsla bland personalen.
I Sörbyn utanför Umeå har Kriminalvården inlett bygget av nya hus på anstaltsområdet, vilket enligt planerna ska öka antalet platser från 40 till 144. Nybygget innebär att ett femtiotal personer kommer att nyanställas.
Belastningen på frivården ökade kraftigt under förra året. Sammanlagt 11 109 personer påbörjade en verkställighet inom frivården under 2021. Det är en ökning med åtta procent jämfört med året innan.
I två olika beslut kritiserar Justitieombudsmannen, JO, häkten för att ha lyhörda celler. I anmälningarna har intagna hävdat att det är sådant oväsen på nätterna att det inte går att sova. JO skriver att det är oacceptabelt att intagna kan utsätta varandra för hot och verbala angrepp genom väggarna.
I dag inleds rättegången i Stockholms tingsrätt mot de två interner vid Hällbyanstalten som åtalats för människorov. Enligt Kriminalvårdens interna utredning av gisslansituationen i somras berodde den lyckliga utgången på skickliga förhandlare.
I en ny rapportserie från Kriminalvården konstateras att hårdare straff inte har någon större effekt på brottsligheten. Rapporten bygger på en översikt av relevant forskning.
En administratör inom Kriminalvården åtalsanmäldes av arbetsgivaren sedan en intagen släppts fri av misstag. Nu läggs utredningen ned, eftersom det snarare var brister på arbetsplatsen som låg bakom felet, skriver åklagaren i sitt beslut.
Regeringen håller inte med om Riksrevisionens bedömning att Kriminalvårdens verksamhet kan effektiviseras med runt 20 procent genom stordriftslösningar. Beräkningen är orealistisk eftersom det bland annat krävs att en stor del av myndighetens anstalter läggs ned och att nya byggs, framhåller regeringen i en skrivelse med anledning av Riksrevisionens rapport.
Kriminalvården fortsätter utbyggnaden för att lösa platsbristen i landets anstalter. Myndigheten har beslutat att anstalterna Norrtälje och Österåker ska växa med 300 platser var, genom att ett antal så kallade typhus byggs.
Kriminalvården och Polismyndigheten har beslutat att fördjupa sin samverkan nationellt, regionalt och lokalt. Det handlar enligt ett pressmeddelande om samverkan inom flera områden i syfte att öka effektivitet och rättssäkerhet.
Antalet incidenter med inslag av hot och våld på Kriminalvårdens anstalter har ökat med 18 procent i år jämfört med 2019, enligt statistik från myndigheten. ”Arbetsmiljön har blivit hårdare med fler klienter på väldigt små ytor. Det finns ingen luft i systemet”, säger Sandra Lindblom, förtroendevald i ST inom Kriminalvården, till Publikt.
En kriminalvårdare uppmanade en intagen att ta bort en filminspelning från sin mobiltelefon, utan att det fanns någon laglig grund för en sådan uppmaning. Justitieombudsmannen, JO, är mycket kritisk till agerandet.