Myndigheter vill stärka arbetet mot fusk och brott i arbetslivet

ARBETSLIV2022-01-24
Det är bråttom att komma tillrätta med bidrags- och skattefusk och utnyttjandet av arbetstagare, konstaterar de åtta myndigheter som samverkar i en bred insats mot fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet.

De åtta myndigheter som samverkar i arbetet mot arbetslivskriminalitet lyfter i en lägesrapport fram vikten av fortsatta kontroller, både regionalt och lokalt. Budskapet är att insatserna brådskar.

”Vi har gjort över 6 000 gemensamma kontroller sedan 2018. Det är när vi kommer ut på arbetsplatserna som vi upptäcker oegentligheter och misstänkta brott. Vi ser inte att arbetsmarknadskriminaliteten minskar, så det är viktigt att öka antalet kontroller”, betonar Conny Svensson, kontrollsamordnare på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten är risken för arbetslivskriminalitet störst inom bygg-, restaurang-, transport- och städbranscherna, men också inom vård, omsorg och sociala tjänster. Brott mot utlänningslagen, som till exempel användning av falska anställningsbevis eller identitetshandlingar, är ofta en förutsättning för större brottsupplägg. Den internationella påverkan av brottsligheten ökar också genom olika företagsformer, där de mindre företagen står för merparten av regelbrotten.

Enligt rapporten kan fler myndigheter bidra i arbetet framöver. Myndigheterna efterlyser större resurser för att hantera den ökande mängden ärenden. Enligt rapporten behöver hela rättskedjan stärkas när antalet arbetsplatskontroller ökar.

”Myndigheterna måste kunna arbeta smartare och effektivare. Nu hämmas vi bland annat av förbudet att dela information med varandra, både när det gäller iakttagelser ute på arbetsplatserna och när det gäller att bedöma var kontrollbesök ger störst effekt”, konstaterar Eva-Lena Edberg, enhetschef på Arbetsförmedlingen, i pressmeddelandet.

I rapporten efterlyser också myndigheterna större möjligheter att lämna information vidare till andra myndigheter, som kan agera mot företag som anlitar illegal arbetskraft. Det förutsätter ändringar bland annat i de förordningar som reglerar Försäkringskassans befogenheter att utreda ärenden om assistans eller de förordningar som gäller Arbetsförmedlingens anställningsstöd.

Framöver ska bland annat insatserna mot människoexploatering prioriteras av de samverkande myndigheterna. Den nya lagstiftningen mot människoexploatering ska följas upp. Hittills har bara ett ärende lett till fällande dom.

Myndigheterna vill också gå vidare med samverkan med arbetsmarknadens parter. Där planeras enligt rapporten förebyggande insatser tillsammans med parterna, bland annat för att öka företagens kunskaper om upphandlingar för att undvika kriminella upplägg.

De samverkande myndigheterna

De myndigheter som samverkar i arbetat mot arbetslivskriminalitet är:

  • Arbetsförmedlingen
  • Arbetsmiljöverket
  • Ekobrottsmyndigheten
  • Försäkringskassan
  • Jämställdhetsmyndigheten
  • Migrationsverket
  • Polismyndigheten
  • Skatteverket

Arbetsmiljöverket ansvarar för att samordna uppdraget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.