Kontrollverksamhet ska utökas

BROTTSLIGHET2021-01-12
Myndighetssamarbetet mot kriminalitet i arbetslivet ska fördjupas. Regeringen ger nu åtta samverkande myndigheter i uppdrag att intensifiera sitt arbete mot fusk, regelöverträdelser och brottslighet.

Sedan december 2017 samarbetar Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket med att utveckla metoderna för att motarbeta kriminalitet i arbetslivet. Arbetet omfattar flera olika typer av regelöverträdelser, fusk och brott i arbetslivet.

Regeringen uppdrar nu enligt ett pressmeddelande till de åtta myndigheterna att bland annat öka antalet gemensamma kontroller och stärka allmänhetens kunskap och förändra attityder mot fusk, regelöverträdelser och brottslighet. Hittills har samverkan visat att kriminella aktörer kan kombinera regelöverträdelser inom flera områden för att skapa effektiva brottsupplägg. Det leder till negativa konsekvenser för arbetstagare, företag, samhället och statsfinanserna och en inkomstkälla för organiserad brottslighet, skriver regeringen.

”Det ska aldrig löna sig att begå brott eller skaffa sig konkurrensfördelar genom att försumma de anställdas rätt till en trygg arbetsmiljö”, kommenterar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, uppdraget i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.