Fler inspektörer ska arbeta mot arbetslivskriminalitet

ARBETSMILJÖVERKET2022-03-16
Arbetsmiljöverket rekryterar fler inspektörer som ska jobba mot arbetslivskriminalitet. Planen är att det totala antalet arbetsmiljöinspektörer ska öka från 270 till 310 personer.

Arbetsmiljöverket har fått ökade anslag i år för att kunna göra fler inspektioner av arbetsmiljön ute på landets arbetsplatser. Nu har myndigheten enligt ett pressmeddelande inlett en stor rekrytering av arbetsmiljöinspektörer. Planen är att utöka antalet inspektörer från dagens 270 till 310 personer fram till juli 2024.

60 av inspektörerna kommer att jobba med särskild inriktning mot fusk och brottslighet i arbetslivet. Det innebär en ökning från nuvarande 20. De ska bland annat arbeta tillsammans med andra myndigheter i nya regionala center mot arbetslivskriminalitet. Men också inspektörer med inriktning mot att inspektera arbetsmiljö ska rekryteras. Myndigheten söker personer med olika yrkesbakgrund och erfarenheter. Alla nyanställda får gå en internutbildning för att bli specialister på att inspektera arbetsmiljö ur ett helhetsperspektiv.

Sedan 2018 har myndigheterna trappat upp sitt gemensamma arbete mot fusk och brottslighet i arbetslivet och gjort över 6 200 gemensamma kontroller, skriver Arbetsmiljöverket i pressmeddelandet. Kontrollerna har bland annat lett till att arbetet stoppades på mer än 800 arbetsplatser på grund av allvarliga, akuta brister i arbetsmiljön, och beslut om sanktionsavgifter på cirka 37 miljoner kronor.

”Vår erfarenhet visar att vi myndigheter är mer effektiva tillsammans, när vi kan angripa oseriösa företag från flera håll. Därför är det bra att vi nu kan fortsätta att stärka och effektivisera vårt samarbete. Den här typen av brottslighet ökar tyvärr i vissa branscher och vi kan aldrig acceptera att människor utnyttjas och far illa på jobbet”, understryker Arne Alfredsson, chef för avdelningen för myndighetsgemensam kontroll på Arbetsmiljöverket, i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.