Ny metod mot diskriminering

DO2009-08-28

Växthuset är namnet på en ny modell för att kartlägga diskriminering och trakasserier på arbetsplatser. Metoden har tagits fram vid Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Växthuset är en enkel metod för att kartlägga förekomsten av diskriminering och trakasserier, eller risk för diskriminering, på arbetsplatser. Metoden har inte fokus på individer utan på gruppen och kan fungera som ögonöppnare eller som första steget i ett förändringsarbete.

– Växthusmodellen är nya DOs första större projekt och tar ett brett grepp över arbetsplatsen. Det förebyggande arbetet måste bedrivas ur ett organisationsperspektiv för att förhindra att någon anställd utsätts för diskriminering eller trakasserier, säger DO Katri Linna i ett pressmeddelande.

Växthuset är en del av ett större EU-finansierat projekt vars syfte också är att sprida kunskap om diskrimineringslagen. En nyhet i lagen är bland annat att det civila samhället, exempelvis ideella organisationer, har rätt att föra talan och driva diskrimineringsärenden i domstol.

– Det civila samhället kan vara en viktig del i arbetet för lika rättigheter – i kraft av sin kunskap om sina medlemmars och andra människors villkor, i kraft av sina folkbildande arbetsmetoder och i kraft av sitt engagemang för ett demokratiskt och välfungerande samhälle, säger Katri Linna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA