Ny tågstrejk i Tyskland

TYSKLAND2021-08-24

I går gick lokförarna i Tyskland ut i en ny strejk. Strejken, som kommer två veckor efter den senaste stridsåtgärden, har väckt stor irritation, skriver Deutsche Welle. Miljontals tågresenärer drabbas.

De tyska lokförarna i fackförbundet GDL står fast vid sina lönekrav på arbetsgivaren Deutsche Bahn, DB. Arbetsgivaren har under pandemin drabbats hårt av fallande intäkter, och är mycket kritisk till den nya strejken. Det är inte bara passagerartrafiken som drabbas, utan också godstrafiken står stilla sedan i lördags. Först på onsdag kommer trafiken att komma igång. Under tisdagen kommer bara 25 procent av långdistanstrafiken med passagerare att vara igång, och 40 procent av regionaltrafiken.

Den nya strejken kommer att få en ännu större ekonomisk påverkan på den tyska ekonomin, skriver Deutsche Welle. Godstrafikstrejken under fyra dygn kommer att slå ännu hårdare mot industrins försörjningskedjor. Varje dygn transporterar DB en miljon ton gods, motsvarande närmare hälften av de totala järnvägstransporterna i landet. De totala förlusterna till följd av strejken kan enligt tidningen uppgå till en miljard kronor per dygn.

GDLs krav är löneförhöjningar på 3,2 procent vid sidan av en engångsbonus för pandemin om 600 euro, drygt 6 000 kronor. DB vill dela upp lönehöjningarna över två år, 1,5 procent i januari 2022 och 1,7 procent i mars 2023.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA