Ny tågstrejk i Tyskland

TYSKLAND2021-08-24
I går gick lokförarna i Tyskland ut i en ny strejk. Strejken, som kommer två veckor efter den senaste stridsåtgärden, har väckt stor irritation, skriver Deutsche Welle. Miljontals tågresenärer drabbas.

De tyska lokförarna i fackförbundet GDL står fast vid sina lönekrav på arbetsgivaren Deutsche Bahn, DB. Arbetsgivaren har under pandemin drabbats hårt av fallande intäkter, och är mycket kritisk till den nya strejken. Det är inte bara passagerartrafiken som drabbas, utan också godstrafiken står stilla sedan i lördags. Först på onsdag kommer trafiken att komma igång. Under tisdagen kommer bara 25 procent av långdistanstrafiken med passagerare att vara igång, och 40 procent av regionaltrafiken.

Den nya strejken kommer att få en ännu större ekonomisk påverkan på den tyska ekonomin, skriver Deutsche Welle. Godstrafikstrejken under fyra dygn kommer att slå ännu hårdare mot industrins försörjningskedjor. Varje dygn transporterar DB en miljon ton gods, motsvarande närmare hälften av de totala järnvägstransporterna i landet. De totala förlusterna till följd av strejken kan enligt tidningen uppgå till en miljard kronor per dygn.

GDLs krav är löneförhöjningar på 3,2 procent vid sidan av en engångsbonus för pandemin om 600 euro, drygt 6 000 kronor. DB vill dela upp lönehöjningarna över två år, 1,5 procent i januari 2022 och 1,7 procent i mars 2023.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.