Utvidgad tysk tågstrejk hotar nästa vecka

KOLLEKTIVAVTAL2021-08-13

Efter två dygns strejk återgick de tyska lokförarna till jobbet under fredagen. Men det tyska lokförarfacket håller öppet för att åter gå ut i strejk nästa vecka för att lägga tyngd bakom sina krav på bättre löner.

De tyska lokförarförbundet GDL med 37 000 medlemmar tog ut ett stort antal lokförare i strejk under onsdag och torsdag den här veckan. Enligt Deutsche Welle var det bara vart fjärde tåg i långdistanstrafiken som rullade under strejken medan 40 procent av regionaltågen gick enligt tidtabell. Redan på tisdagkvällen stoppades en stor del av den tyska godstrafiken av strejkåtgärderna.

Strejken utlystes sedan de centrala löneförhandlingarna mellan facket och arbetsgivaren Deutsche Bahn brutit samman. Utöver lönehöjningar på cirka 3,2 procent kräver förbundet ökningar av bonusar, förmåner, anställningsvillkor och pensionsförmåner. Dessutom vill lokförarna ha en engångsutbetalning av särskild coronaersättning om 600 euro, motsvarande cirka 6 000 kronor.

Arbetsgivarens talesperson Achim Stauss sade till Deutsche Welle att strejken var en överloppsgärning och uppmanade GDL att avhålla sig från stridsåtgärder och återgå till förhandlingsbordet. Enligt Achim Stauss ligger parterna relativt nära varandra:

“Det som finns kvar att lösa ska lösas vid förhandlingsbordet, och inte på passagernas bekostnad.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA