Nya regler för gravida

F-KASSAN2008-02-22

Gravida kan få det lättare att bli sjukskrivna i slutet av graviditeten. Det visar en genomgång av kammarrättsdomar som Dagens Nyheter gjort.

Gravida kvinnor med ryggproblem eller andra sjukdomar ska lättare få rätt att bli sjukskrivna för besvär i graviditetens slutskede, skriver Dagens Nyheter, DN. Tidningen har granskat ett antal domar från kammarrätterna under senare tid, där Försäkringskassan förlorat mot gravida som nekats sjukpenning. Den senaste kom för en vecka sedan och gällde en kvinna i Norrköping som nekats sjukpenning för foglossning i 30:e graviditetsveckan. Kammarrätten i Jönköping gick emot Försäkringskassan, som tidigare hade vunnit i länsrätten.

Enligt Försäkringskassans förtroendeläkare är rygg- och bäckensmärtor vanliga under en graviditet och därför inte en sjukdom. Eftersom graviditet är ett normalt livstillstånd bör den enligt kassan inte leda till sjukskrivning.

Försäkringskassan försöker själv hitta en enhetlig linje för sjukskrivning under graviditet, skriver DN. Den nya linjen säger att en kvinna har rätt till sjukpenning om hon är eller blir sjuk under graviditeten och sjukdomen sätter ned arbetsförmågan med mer än en tredjedel, oberoende av om sjukdomen beror på graviditeten eller inte.

– På sätt och vis är det en praxisförändring. Här på Försäkringskassans huvudkontor har vi haft den här uppfattningen i flera år. Ute på de lokala kassorna har det funnits andra och olika tillämpningar, och länsrätterna har gjort sina tolkningar. Nu försöker vi skapa enhetlighet över landet och har drivit flera processer till kammarrätterna, säger Eva Sylwander på Försäkringskassan till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA