Oförklarlig löneskillnad män–kvinnor

STATISTIK2007-02-15

När hänsyn tagits till en mängd faktorer fanns en ”statistiskt oförklarad” löneskillnad på fem procent mellan män och kvinnor 2005. Det är skriver Medlingsinstitutet i sin årsrapport för förra året.

Löneskillnaden på cirka fem procent är inte detsamma som osakliga löneskillnader eller diskriminering i jämställdhetslagens bemärkelse, enligt Medlingsinstitutet.

Den ”statistiskt oförklarade” löneskillnaden har man fått fram sedan hänsyn tagits till mätbara faktorer som yrke, ålder, utbildning och arbetstidens omfattning mellan män och kvinnor som arbetar inom samma företag.

Men den oförklarade löneskillnaden varierar också om man jämför hela samhällssektorer. Tas de mätbara faktorerna med ser kvinnors lön i procent av mäns lön ut så här för 2005:

Sektor         kvinnors lön av mäns

Staten                             93,7 %

Kommuner                       99,4 %

Landsting                         94,9 %

Privat sektor                     92,7 %

                   arbetare         96,9 %

                   tjänstemän     90,4 %

Den oförklarade löneskillnaden män–kvinnor är för staten 6,3 procent. Lägst är den inom kommunerna, 0,6 procent, och högst inom den privata sektorn med 7,3 procent. För privatanställda tjänstemän är den hela 9,6 procent och för privatanställda arbetare 3,1 procent.

Tar man inte alls hänsyn till individernas personliga egenskaper eller inom vilken bransch de arbetar utan enbart jämför mäns och kvinnors löner är kvinnors löner ungefär 16 procent lägre än mäns – eller 84 procent av mäns löner.

Det är den jämförelse som oftast görs i den offentliga debatten, men då är det fråga om den genomsnittliga löneskillnaden för hela arbetsmarknaden, framhålls det i årsrapporten.

Tar man med faktorerna yrke, ålder, utbildning och arbetstidens längd blir den genomsnittliga ”statistiskt oförklarade” löneskillnaden män–kvinnor 6,7 procent för hela arbetsmarknaden.

Även andra faktorer påverkar lönen men om dem saknas information, konstaterar Medlingsinstitutet. Dit hör arbetsledaransvar, yrkeserfarenhet och personliga egenskaper.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA