Ökad beredskap för domstolar utreds

DOMSTOL2019-03-14

Regeringen vill att det ska gå snabbare att utse en offentlig försvarare åt bland andra unga kriminella. Domstolsverket får därför i uppdrag att föreslå hur utvidgad beredskap för brådskande beslut ska kunna ordnas.

Regeringen har gett Domstolsverket i uppdrag att ta fram en rättssäker och resurseffektiv ordning för att öka tingsrätternas beredskap för brådskande beslut om bland annat offentlig försvarare. Regeringen vill att tingsrätterna ska kunna fatta beslut också utanför ordinarie kontorstid. Enligt regeringen är en förändring nödvändig för att leva upp till EUs rättshjälpsdirektiv .

Vid sidan av ordinarie arbetstid har tingsrätterna beredskap under viss tid under helger. Det innebär att beslut om att förordna en offentlig försvarare inte kan fattas under kvällar och nätter. Därför kan det dröja innan en misstänkt får tillgång till en offentlig försvarare, konstaterar regeringen. Det kan göra att det tar längre tid att avgöra om en misstänkt är oskyldig, och minska möjligheten att lagföra unga förövare för medelsvåra brott.

En ökad beredskap för brådskande beslut i domstol har diskuterats tidigare. Då har det handlat om mer långtgående förlängning av öppethållandet. Att bara införa beredskap för handläggningsbeslut, som till exempel att utse offentliga försvarare, var inte aktuellt då. Domstolsverkets förslag till hur detta ska organiseras ska rymmas inom befintlig budget och lämnas till regeringen senast 2 maj.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA