Personalen tror på Ams trots allt

NYHET2005-03-15

– Många arbetsförmedlare har det tufft idag. Men debatten om Ams har inte varit riktigt rättvis, säger Thomas Fager, ordförande för ST inom Arbetsmarknadsverket.

Detta apropå den senaste tidens tidningsskriverier om Ams systemskifte, »Af Sverige«. Nyligen krävde också 13 fackordförande inom LO i ett gemensamt upprop att generaldirektör Anders L Johansson och Ams styrelseordförande P O Edin ska avgå

Thomas Fager håller med om att det fortfarande är en tuff tid för arbetsförmedlarna. Enligt honom är orsakerna flera:

o De anställda är mitt i en omorganisation, ska lära nytt och samtidigt fortsätta det vanliga arbetet.

o Regeringens beslut om friår har lett till mycket mer arbete och administration.

o Arbetsförmedlarnas nya arbetssätt har betytt teknikfixering; datasystemet har styrt förmedlarjobbet istället för att vara ett stöd.

Påfrestande för medlemmarna

– Allt detta, plus att kunderna inte får förväntat stöd därför att Ams har brist på åtgärdspengar, har varit påfrestande för våra medlemmar, konstaterar Thomas Fager.

Kritiken har framhållits i de »tempmätningar« som ST gjort före och efter årsskiftet och som också figurerat i pressen. Men det framgår också att de anställda tror på Af Sverige.

Aftonbladet beskrev i en serie mycket kritiska artiklar arbetet med att genomföra Af Sverige som präglat av kaos, byråkrati och kontroll.

– Efter vår första tempmätning diskuterade vi den och vår KILA-rapport med arbetsgivaren i samverkan. Samverkan har fungerat bra, arbetsgivaren har tagit till sig synpunkter och kritik, betonar Thomas Fager.

KILA-rapporten gäller kundtjänsten som håller på att byggas upp inom arbetsförmedlingen. Här framförs ungefär samma kritik som i tempmätningarna, man talar om arbetspress, för lite tid för utbildning och oro för jobben.

Redan har förändringar till det bättre skett, enligt Thomas Fager. Bland annat har den olyckliga 14-dagarsregeln för handlingsplaner tagits bort, datasystemet ska ändras och en ny genomförandeplan utarbetas.

– Det behövs också mer resurser från regeringen, både till
förvaltnings- och utbildningsanslagen, säger Thomas Fager.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA