Regeringen klarar inte sysselsättningen

BUDGET 20042003-09-24

Ännu en gång tvingas regeringen konstatera att målet för sysselsättningen ser ut att vara utom räckhåll. Regeringens budget lider brist på insatser för att öka tillväxten och minska ohälsan, kommenterar TCO.

Tillväxt och välfärd skapas genom arbete, brukar regeringen framhålla. Tillsammans med samarbetspartierna har regeringen satt målet att 80 procent av den arbetsföra befolkningen ska ha ett reguljärt arbete år 2004.

Men de senaste tre åren har sysselsättningen stått och stampat, och nästa år väntas andelen sysselsatta sjunka från 77,7 till 77,3 procent. Och kommande år ser inte bättre ut: år 2006 väntas 77,5 procent vara i arbete.

Detta får till följd att regeringen inte heller tror sig klara målet att halvera antalet socialbidragstagare.

De åtgärder som föreslås för ökad tillväxt och sysselsättning gäller både företagens villkor och arbetskraften. Företagen bestås bland annat med regelförenklingar och skattesänkningar för småföretag, insatser för miljöteknik och 100 miljoner kronor till tillämpad forskning på IT-området, via statliga Vinnova. Arbetsgivaravgifterna sänks som en del i en ”grön” skatteväxling.

I regeringsförklaringen utlovade statsminister Göran Persson också att kapital- och bolagsskatterna ska ses över.

Även offentliga sektorn stöttas: kommuner och landsting får ett tillfälligt sysselsättningsstöd på 400 miljoner kronor och Vägverket kan öka sina väginvesteringar genom att skjuta upp amorteringar motsvarande 666 miljoner kronor.

När det gäller åtgärder för arbetande och arbetslösa finns endast utfästelser. Arbetsmarknadspolitiken ska styras bättre, svenskundervisningen för invandrare ska förbättras och drivkrafterna för äldre att vara kvar i arbete ses över. Exempelvis vill regeringen granska avtalsförmåner som kan påverka intresset att arbeta.

Budgeten innehåller inte heller några färdiga förslag för att vända sjukskrivningstrenden. Men nästa år ska ett system införas som ger arbetsgivare ekonomiska drivkrafter att minska ohälsan.

TCO-ordförande Sture Nordh är kritisk till bristen på konkreta förslag för att minska ohälsan, liksom för kompetensutveckling. Även i övrigt är budgeten otillräcklig för att klara tillväxten, anser han, och det riskerar att hämma den kommande avtalsrörelsen.

STs ordförande Annette Carnhede håller med. Och det av regeringen framhållna tillskottet till rättsväsendet är helt otillräckligt, anser hon.

–Satsningen på rättsväsendet är en chimär, säger Annette Carnhede. Även om vi inte läst budgetförslaget i detalj kan vi konstatera att 2004 blir ett tufft år för statstjänsten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA