Regeringen vill ge fler praktik i staten

STATSFÖRVALTNING2017-02-03
Regeringen vill att de statliga myndigheterna ska erbjuda fler praktikplatser riktade till personer med funktionsnedsättning. Praktikplatserna ska förmedlas genom Arbetsförmedlingen.

Sedan 2013 har cirka 500 personer med funktionsnedsättning fått tillfälle att praktisera inom de statliga myndigheterna. Nu vill regeringen att antalet platser ska ökas.

”Idén var bra, men resultatet uselt, därför gör jag nu ett omtag”, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, till Aftonbladet.

I sitt beslut pekar regeringen ut 202 statliga myndigheter som ska leva upp till uppdraget att ta emot personer med funktionsnedsättning för praktik under perioden 1 april i år till slutet av 2018. De ska enligt regeringens beslut aktivt ställa praktikplatser till förfogande åt Arbetsförmedlingen och ta emot arbetssökande personer med funktionsnedsättning från Arbetsförmedlingen för praktik.

”Syftet med uppdraget är att arbetssökande personer med funktionsnedsättning ska få erfarenhet av arbete inom statliga myndigheter, vilket kan förbättra deras möjligheter till ett framtida arbete, oavsett arbetsmarknadssektor, med eller utan lönesubvention”, skriver regeringen i beslutet.

Arbetsförmedlingen ska informera om vilka praktikinsatser som erbjuds, vilka krav som ställs på myndigheterna och, beroende på respektive myndighets förutsättningar, matcha praktikplatser med arbetssökande personer med funktionsnedsättning i dialog med myndigheterna.

Myndigheterna ska regelbundet redovisa till Statskontoret hur uppdraget genomförs och vilka resultat som nåtts. Statskontoret ska därefter muntligen redovisa till regeringen hur det går, och senast 1 mars 2019 redovisa en slutrapport.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.