Myndigheter lever upp till krav på praktikplatser

ARBETSRÄTT2016-11-14
Myndigheterna har svarat väl mot regeringens krav på praktikplatser till nyanlända och personer med funktionsnedsättning. Det tycker Statskontoret som gjort en enkätundersökning. Bäst är Skogsstyrelsen som tagit emot 150 nyanlända under april till augusti.

Regeringen har gett statliga myndigheter i uppdrag att skapa 1 000 praktikplatser till nyanlända under perioden april till december i år. Det ska sedan vara en årlig kvot. Praktikplatserna ska anmälas till Arbetsförmedlingen. När det gäller praktik till personer med funktionsnedsättning finns inte något siffersatt mål.

Av de 182 myndigheter som Statskontoret undersökt har tre av fyra ställt praktikplatser till Arbetsförmedlingens förfogande från april till augusti. 75 myndigheter har tagit emot praktikanter under perioden.

Flest praktikplatser har skapats hos Skogsstyrelsen som tagit emot 150 nyanlända som praktikanter. Näst bäst är Arbetsförmedlingen själv som tagit emot 24 nyanlända och 7 personer med funktionsnedsättning.

Totalt har Arbetsförmedlingen fått in 492 praktikplatser under april till augusti.

Statskontoret tror därför att det finns goda möjligheter att nå det uppställda målet på 1 000 nyanlända praktikanter per år.

”Det finns en utbredd vilja bland statliga myndigheter att bidra till att uppfylla regeringens mål om att ta emot praktikanter”, kommenterar Statskontorets generaldirektör Ingvar Mattson i ett pressmeddelande.

Praktikplatstoppen

Myndighet       Antal praktikplatser

Arbetsförmedlingen                 31

Skogsstyrelsen                       170

Skatteverket                               42

Göteborgs universitet              17

Länsstyrelsen Gävleborg       16

Naturvårdsverket                      15

Linköpings universitet             13

Örebro universitet                     12

Länsstyrelsen Örebro Län      10

Lantmäteriet                                9

Luleå tekniska universitet         9

CSN                                               7

Jordbruksverket                          7

Linnéuniversitetet                        7

Domstolsverket                            6

Kriminalvården                             6

Patent- och registreringsverket  6

Försäkringskassan                      5

Stockholms universitet                5

Svenska ESF-rådet                       5

Trafikverket                                      5

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.