Riksrevisionen granskar domstolarnas rutiner

DOMSTOLARNA2021-03-18

Riksrevisionen ska granska domstolarnas rutiner och kontroll av ersättningar till bland annat advokater och tolkar. Kostnaden är nästan hälften av de totala utgifterna inom domstolsväsendet.

Riksrevisionen har startat en granskning av hur tingsrätterna och Domstolsverket hanterar ersättningar till offentliga försvarare och målsägandebiträden i samband med brottmål. Bakgrunden är att Riksrevisionen fått indikationer på att domstolarna har bristande förutsättningar att effektivt bedöma rimligheten i de ersättningsanspråk som advokater och andra rättsliga biträden lämnar in.

”Fel på det här området är allvarligt. Det riskerar bland annat leda till minskat förtroende för domstolarna och advokatkåren”, konstaterar riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Den samlade kostnaden för offentliga försvarare, målsägandebiträden och andra rättsliga biträden uppgick under 2020 till drygt 3,5 miljarder kronor, konstaterar Riksrevisionen. Bara under de senaste tre åren har kostnaderna ökat med 15 procent. Under samma period har konsumentprisindex ökat med 2,3 procent.

Ökningen kan delvis bero på att antalet ärenden har ökat, och att ärendena i genomsnitt kräver mer tid. Men Riksrevisionen har enligt pressmeddelandet fått indikationer på brister i domstolarnas hantering av ersättningsanspråken. Riksrevisionens årliga revision av Domstolsverket har flera gånger visat att förutsättningarna för en rimlig kostnadsprövning är svag, och att de kostnadsräkningar som advokater och andra lämnar in inte alltid innehåller tillräcklig information om vad ersättningsanspråken avser.

Riksrevisionen pekar också på att media vid flera tillfällen rapporterat om offentliga försvarare som överdebiterat, dubbeldebiterat och till och med debiterat för att ha deltagit i flera förhandlingar som pågått samtidigt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA