Bild: Andrey Popov/Mostphotos

Riksrevisionen granskar Sida

SIDA2021-04-26
Riksrevisionen inleder en granskning av hur biståndsmyndigheten Sida använder biståndsanslagen. I fokus för granskningen står hur och varför Sida väljer samarbetspartners.

Sidas verksamhet omsätter stora summor pengar varje år, konstaterar Riksrevisionen. Merparten av pengarna förmedlar Sida till olika samarbetspartners, som multilaterala organisationer och civilsamhällesorganisationer. Men enligt Riksrevisionen är det otydligt hur valet av respektive samarbetspartner går till och om de valen är effektiva. Granskningen inriktas på hur Sida väljer samarbetspartner, och vilka former samarbetet ska ha.

”Granskningens fokus kommer att ligga på Sidas processer. Men eftersom regeringens styrning av Sida påverkar myndighetens agerande kommer även den att belysas”, konstaterar riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Sidas biståndsbudget var drygt 26 miljarder kronor år 2020. Merparten av medlen förmedlas till olika samarbetspartners och i olika biståndsformer som programstöd och projektstöd. Riksrevisionen har vid tidigare granskningar kommit fram till att det har varit otydligt på vilka grunder som Sida väljer samarbetspartner. Också andra utvärderingar har tytt på bristande transparens på området. Det finns även otydligheter kring hur Sida gör avvägningar mellan olika biståndsformer, skriver Riksrevisionen i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.