Riksrevisionenssvarta lista

STATLIGT2005-04-05

Riksrevisionen riktar allvarlig kritik mot elva av landets 270 myndigheter. Även regeringen får sin släng av sleven – ryckig och otydlig styrning försvårar för myndigheterna att skapa långsiktighet i sitt arbete.

–De restriktioner som regeringen lagt på myndigheternas möjligheter att styra sin ekonomi har lett till att utgifterna har ökat. Utvecklingen är oroande, eftersom den innebär en klar risk för ineffektivitet eller slöseri, konstaterar riksrevisor Kjell Larsson.

Elva myndigheter

I den årliga granskningen av myndigheternas årsredovisningar ger Riksrevisionen elva myndigheter allvarliga anmärkningar:

Högskoleverket har överträtt sina befogenheter genom att göra åtaganden om bidragsutbetalningar om 32 miljoner kronor åren 2005–007. Åtagandena har dessutom inte tagits upp i årsredovisningen. Också Djurskyddsmyndigheten har överskridit sina befogenheter genom att göra åtaganden om att betala ut bidrag om sammanlagt 3,8 miljoner kronor år 2006 och 2007, utan att redovisa det i sin årsredovisning.

Tullverket har överskridit sin budget för EU-avgifter med 20 miljoner kronor, enligt revisionsrapporten på grund av bristande intern kontroll och styrning.

Brottsoffermyndigheten har gjort av med drygt två miljoner kronor mer än som var anslaget för ersättning till brottsoffer.

Överskridna anslag

Länsstyrelsen i Gävleborgs län har överskridit anslaget till EUs Mål 2-projekt med drygt 160000 kronor.

Länsstyrelsen i Jämtlands län får kritik för att regionalpolitiska medel bokförts 2005 i stället för 2004. Om bokföringen gjorts korrekt skulle anslaget överskridits med över sju miljoner kronor. Länsstyrelsen har i hanteringen brutit mot anslagsförordningen.

Internationella programkontoret för utbildningsområdet har på grund av brister i uppföljningen missat att redovisa anslag på en och en halv miljon kronor. Därmed har ett överdrag på 660000 inte redovisats och årsredovisningen blivit missvisande.

Kungliga Slottsstaten, Försvarsmakten och Diskrimineringsombudsmannen får kritik för formella brister i redovisningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA