Risk för tufft arbetstempo

STATSBUDGETEN2012-09-20

Regeringens budgetförslag fastställer att anslaget för de statsanställdas löner inte kommer att höjas alls nästa år. Djupt oroande, anser STs ordförande Britta Lejon.

ST är i slutskedet av en avtalsrörelse där riktmärket på arbetsmarknaden är 2,6 procent. Men i regeringens budgetförslag finns inget utrymme alls för löneökningar. Den årliga så kallade pris- och löneomräkningen är 0 procent för år 2013.

”Jag utgår från att regeringen inte tänker lägga sig i avtalsrörelsen”, skriver STs förbundsordförande Britta Lejon i ett pressmeddelande. ”Men att föreslå ett löneindex på 0,00 procent till de statligt anställda sänder en tydlig signal. Vi på fackförbundet ST kommer att göra allt vad vi kan för att få till ett bra avtal.”

Om myndigheterna i den här situationen ska kunna erbjuda normal löneutveckling kommer de att behöva göra åtstramningar, vilken antagligen leder till ett hårdare arbetstempo, tror Britta Lejon.

ST kommenterar också förslaget att ge Skolverket 75 miljoner kronor extra nästa år för att klara uppdraget att utfärda 115 000 lärarlegitimationer. Skolverket har tidigare hyrt in handläggare från bemanningsföretag, och enligt regeringen står det verket fritt att välja hur man vill använda de nya pengarna.

Men ST uppmanar Skolverket att anställa egen personal. Staten bör upphöra att anlita privatanställda för att utföra myndigheters kärnuppgifter, anser förbundet.

TCOs ordförande Eva Nordmark säger i en budgetkommentar att förslaget borde ha innehållit en höjning av taket i a-kassan. Sveriges ersättningsnivå efter skatt vid arbetslöshet är nu bland de lägsta i OECD-området.

”Med en bättre försäkring hålls efterfrågan och betalningsförmåga uppe medan man söker jobb. Då vågar också fler byta eller ta osäkra jobb, utan att mellan två jobb se drastiskt lägre hushållsinkomst, ibland med snabba lägenhets- och husförsäljningar som följd.”

TCO välkomnar regeringens satsningar på arbetsmarknadspolitik, infrastruktur och forskning. Men det behövs ambitiösare satsningar på att ge fler unga grundläggande- och gymnasieutbildning, anser Eva Nordmark.

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA