»Ju längre från kärnverksamheten du jobbar, desto mer tjänar du«, säger Thord Jansson, STs avdelningsordförande på SiS.
Bild: Per Knutsson
»Ju längre från kärnverksamheten du jobbar, desto mer tjänar du«, säger Thord Jansson, STs avdelningsordförande på SiS.

Så lite tjänar de sämst betalda

LÖNER2017-04-19

Publikt har kartlagt de lägsta lönerna för fast anställd personal på tjugo olika statliga myndigheter. Femton av de tjugo lägst betalda på dessa myndigheter arbetar på Försäkringskassan. »Lönen kanske går att överleva på, men inte så mycket mer«, säger Siv Norlin, STs avdelnings­ordförande på Försäkringskassan. 

De anställda på Försäkringskassan som tjänar sämst arbetar som handläggningsassistenter eller kontorsservicegeneralister. De har en heltidslön mellan 18 200 och 19 600 kronor i månaden före skatt.

Läs hela listan.

– Det är klart att jag tycker att det är för lågt löneläge, säger Siv Norlin.

Hon framhåller att ST försökt få igenom att den lägsta lönen på Försäkringskassan ska vara 20 000 kronor, men inte fått gehör för det hos arbetsgivaren.

– Det är problematiskt. Det finns inte något stöd i de centrala avtalen för att tvinga arbetsgivaren att förhandla om det generella löneläget, utan vi måste ned på individnivå, säger Siv Norlin.

ST inom Försäkringskassan kommer även fortsättningsvis att kräva »anständiga löner«, betonar hon. I den nu aktuella lönerörelsen kräver ST-avdelningen 22 000 kronor som lägsta lön.

Ann-Christine Svensson, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan, tycker inte att myndigheten har dåliga löner. Hon förklarar att handläggningsassistenter har arbetsuppgifter av enklare karaktär.

– Det kan handla om att man inte utför de arbetsuppgifter som finns inom en hel yrkesroll, utan mer anpassade och enkla delar. Samma sak gäller de lägst betalda kontorsservicegeneralisterna. Vi har ibland behov av att anpassa arbetsuppgifterna utifrån medarbetarnas behov för att de ska kunna vara kvar i yrkeslivet.

Hon bekräftar att myndigheten »inte har satt någon generell lägsta lön« och säger att lönen utgår från arbetets svårighetsgrad och medarbetarens prestation.

Den som har allra lägst lön i Pub­likts kartläggning är en vaktmästare på Arbets­förmedlingen, som har en månadslön på 17 850 kronor.

– Det måste vara oerhört tufft att leva på en sådan lön, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbets­förmedlingen.

Han säger att ST driver på för att få upp löneläget.

– Vi har blivit förbisprungna av and­ra myndigheter och av kommunerna.

Thomas Wolf, personalstrategisk chef, säger att Arbetsförmedlingen precis som andra myndigheter ska ha marknadsmässiga löner, men inte vara löneledande.

Men en av era anställda tjänar 17 850 kronor?

– Du sätter fokus på något speciellt. Då måste man gå in och titta i det enskilda fallet. Ibland finns det särskilda omständigheter och det kan också handla om arbetsuppgifternas svårighetsgrad. Men jag kan hålla med om att det låter väldigt lågt.

Går det att leva på en sådan lön?

– Det beror på var i landet man bor. Det är inte exakt samma kostnader i Åmål som i Stockholms innerstad. Men vi menar att vi ska ha anpassade löner som det går att leva på.

Arbetsförmedlingen ska under året undersöka hur myndigheten ligger till jämfört med andra arbetsgivare, säger Thomas Wolf.

En annan myndighet som hamnar bland dem som har de lägsta lönerna i kartläggningen är Statens institutionsstyrelse, SiS. Av de tjugo personer på myndigheten som tjänar sämst är majoriteten behandlingsassistenter, med en lön mellan 20 710 och 22 000 kronor i månaden.

– De har nog Sveriges svåraste jobb, säger Thord Jansson, STs avdelningsordförande på myndigheten.

Han tycker att myndigheten har ett för lågt löneläge och är upprörd över att det klientnära arbetet inte värderas högre.

– Ju längre från kärnverksamheten du jobbar, desto mer tjänar du.

Att vara behandlingsassistent är både fysiskt och psykiskt påfrestande, förklarar Thord Jansson.

– De måste ha samarbetsförmåga och fingertoppskänsla eftersom många av ungdomarna och klienterna har psykiska problem. De måste kunna agera snabbt för att förebygga konflikter, och det blir stora konsekvenser om det blir fel.

Han konstaterar att det låga löne­läget också skapar problem med rekry­teringen.

– Det finns de som går över till kommunala eller privata hem för vård och boende och får 3 000 till 4 000 kronor mer i månaden.

ST inom SiS har försökt med flera olika strategier för att få upp löneläget, bland annat höjda ingångslöner.

– Då kan man få med redan anställda uppåt.

Jan-Eric Josefsson, verksamhets­direktör på SiS, säger att myndigheten måste ha koll på lönebilden i omvärlden, »annars får vi problem«.

– Om man har 21 000 kronor och har jobbat under lång tid undrar jag om det inte finns personliga skäl till den lönen. Vi har individuell lönesättning.

Era anställda har högre lön ju längre från kärnverksamheten de jobbar?

– Jag måste ge Thord rätt i det. Men det är också så att kompetenskraven är högre för dessa yrkesgrupper, vilket förklarar en del. Och konkurrensen är hög även om dem.

De 20 med lägst heltidslön

  • Vaktmästare, Arbetsförmedlingen, man, 17 850
  • Kontorsservicegeneralist, Försäkringskassan, kvinna, 18 200
  • Kontorsservicegeneralist, Försäkringskassan, man, 18 300
  • Handläggningsassistent, Försäkringskassan, man, 18 400
  • Handläggningsassistent, Försäkringskassan, man, 18 450
  • Handläggningsassistent, Försäkringskassan, man, 18 800
  • Handläggningsassistent, Försäkringskassan, kvinna, 18 900
  • Handläggningsassistent, Försäkringskassan, kvinna, 19 000
  • Handläggningsassistent, Försäkringskassan, kvinna, 19 000
  • Handläggningsassistent, Försäkringskassan, kvinna, 19 300
  • Handläggningsassistent, Försäkringskassan, kvinna, 19 400
  • Assistent, Arbetsförmedlingen, kvinna, 19 500
  • Handläggningsassistent, Försäkringskassan, kvinna, 19 500
  • Försäkringshandläggare, Försäkringskassan, kvinna, 19 500
  • Kontorsservicegeneralist, Försäkringskassan, man, 19 500
  • Handläggningsassistent, Försäkringskassan, kvinna, 19 500
  • Kontorsservicegeneralist, Försäkringskassan, man, 19 600
  • Assistent, Arbetsförmedlingen, man, 19 656
  • Assistent, Arbetsförmedlingen, kvinna, 19 700
  • Assistent, Arbetsförmedlingen, kvinna, 20 000

Läs hela listan här.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA