Samverkan kring rehabilitering positiv

REHABILITERING2010-04-21

När myndigheter samverkar kring rehabilitering ger det positiva effekter. Det framgår av en sammanställning av 52 vetenskapliga artiklar.

En grupp forskare vid Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap, under ledning av professor Runo Axelsson, har gjort en sammanställning av vetenskapliga artiklar om samverkan i arbetslivsinriktad rehabilitering. Enligt deras rapport är resultaten genomgående positiva, även om de inte vill dra alltför långtgående slutsatser. Det är svårt att isolera och mäta effekten av just samverkan i en rehabiliteringsprocess, konstaterar de.

Kunskapssammanställningen visar på en ökad återgång i arbete, minskad sjukskrivning, samt förbättrad fysisk och psykisk hälsa hos de berörda personerna. Mer än hälften av de studier som granskats har gjorts i Sverige.

”Det innebär att det finns goda förutsättningar att utveckla den modell av samverkan mellan Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, kommunerna och landstingen som vi har i Sverige”, säger Ulrika Persson, ordförande i Nationella rådet för den finansiella samordningen, Finsam, i ett pressmeddelande.

Forskarna har inte kunnat konstatera några tydliga mönster när det gäller effekter för olika målgrupper och problembilder. Men för alla grupper som medverkar i en samverkande arbetslivsinriktad rehabilitering redovisas goda resultat.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA