Självmord var arbetsmiljöbrott

ARBETSMILJÖ2014-02-19

Östersunds tingsrätt fällde i dag två chefer inom socialtjänsten för en socialsekreterares självmord. Tingsrätten anser att cheferna gjort sig skyldiga till arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

Enligt domen började problemen 2009 då socialsekreteraren fick en ny arbetsledare. Samarbetet dem emellan fungerade inte och med tiden mådde socialsekreteraren allt sämre. Kolleger och familj informerade högre chefer om mobbning och om att den anställde mådde dåligt. Socialsekreteraren, kolleger och anhöriga bad också om omplacering.

Cheferna vidtog vissa åtgärder men enligt domskälen har de exempelvis inte övervägt om det funnits möjlighet till omplacering. Den mobbningsutredning som genomfördes höll inte måttet. Tingsrätten konstaterar att arbetsgivaren inte kan avhända sig arbetsmiljöansvaret. Att man ordnat med företagshälsovård var inte tillräckligt.

Enligt domen bröts socialsekreteraren ned allt mer och hamnade i en djup depression. Kolleger och familj slog larm om att det fanns en självmordsrisk. Det gick att se på personen att han mådde dåligt, står det i domen.

Trots det avskedades socialsekreteraren i maj 2010 och i juni samma år tog han sitt liv.

Tingsrätten konstaterar att cheferna ”...dels genom oaktsamhet, samt dels genom grov vårdslöshet orsakat xxx sjukdom och död.”

Enligt domen gjorde sig cheferna också skyldiga till grov vårdslöshet när de vidtog åtgärder för att avskeda socialsekreteraren trots att de kände till självmordsrisken. Det saknades också tillräcklig vetskap om det fanns grund för avsked.

I domskälen konstateras att socialsekreterarens dödsfall har orsakats av en arbetsskada.

Cheferna döms till villkorlig dom och böter. Den ena chefen får betala 50 000 kronor och den andra 23 000 kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Spagge (ej verifierad) ons, 02/19/2014 - 16:11
Jag hoppas verkligen att detta leder till fler (många!) fällande domar i liknande fall framöver.
Och jag hoppas VERKLIGEN att det leder till att man som ST-medlem framöver får STÖD och HJÄLP - moralisk, juridisk etc - när man som utsatt för Kränkande särbehandling/mobbning verkligen BER om det!!!!
Vi är många drabbade som mår mycket dåligt och som övervägt självmord mer än en gång. Sveket från fack och kollegor gör minst lika ont som grundkränkningen i sig och gör att man tappar sitt människovärde och sin tillit till människor och rättssamhälle.
Sluta fega, ST!!!
Hjälp utsatta medlemmar!!!!
Inlagt av Anna (ej verifierad) ons, 02/19/2014 - 18:09
Bra med en fällande dom och att frågan ö h t lyfts upp. Lars verkar inte ha haft så mycket hjälp av facket precis men hade turen att ha kollegor som vågade i frågasätta.
Ändå tog han sitt liv.
Mer stöd till de drabbade innan det går såhär långt!
Tack för ordet.
Inlagt av Åsa (ej verifierad) tors, 02/20/2014 - 10:34
Ja - vi får verkligen hoppas att detta leder vidare till något gott för många!
Både att fler blir åtalade och fällda för begångna missgrepp - och att fler arbetsgivare inser att de faktiskt inte får behandla sin personal efter eget godtycke.
Detta borde även ge fack, företagshälsovård och skyddsombud råg i ryggen att våga stötta de mobbade.
Civilkurage!
Tack till Lars Perssons efterlevande och till dem som skött rättsprocessen på ett anständigt sätt!
Inlagt av Franz Kafka (ej verifierad) ons, 03/05/2014 - 12:56
Den fällande domer är bara i lägsta instans, så jag hoppas fallet går vidare upp i högsta instans så man får ett prejudikat. Den här typen av personförföljelser är en del av min vardag, och i de fall jag inte själv blivit kränkt på de mest absurda sätt så är det kollegor som råkat illa ut.

På många avdelningar på min arbetsplats verkar det som pennalismen är kittet som håller ihop gruppen och det är fler än en som blivit utmobbade.

När man inom en korrumperad grupp lyckas mobba ut universalsyndabocken så utser man snart en ny sådan. I och med att man har en universalsyndabock så kan man skuldbelägga denne för både reella och fiktiva brister.

När det sedan är inom en grupp utan rättskänsla och civilkurage, - vilket är förutsättningen för en sådan kultur så kan man därmed avleda uppmärksamheten från det missnöje som kan vara befogat beträffande andras tillkortakommanden och sätta universalsyndabocken i fokus och så konspirerar alla mot denne.

Folk utan civilkurage och rättskänsla ställer givetvis upp på detta eftersom de är rädda, men även kan få egna belöningar om de kan utmärka sig som extra effektiva kamratförtryckare.

De former av kamratförtryck som det brukar röra sig om är undanhållande av information, oskälig fördelning av arbetsuppgifterna och lönediskriminering för att nu ta de vanligaste typerna av kamratförtryck som jag sett.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA