Ska ta fram stöd för bedömning av arbetsförmåga

SJUKFÖRSÄKRINGEN2021-04-23
Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan ska på uppdrag av regeringen ta fram ett stödmaterial för handläggare inom sjukförsäkringen. Materialet ska stödja handläggarna i deras arbete med att bedöma en persons arbetsförmåga inom en angiven yrkesgrupp.

För att handläggarna på Försäkringskassan ska kunna göra tydliga bedömningar av en persons arbetsförmåga när det gäller normalt förekommande arbeten inom en angiven yrkesgrupp behöver de stöd, uppger regeringen i ett pressmeddelande.

Försäkringskassan får därför regeringens uppdrag att, tillsammans med Arbetsförmedlingen, utforma ett så kallat kunskapsstöd som ska vägleda handläggarna i att göra den typen av bedömningar.

Tanken är att göra Försäkringskassans bedömningar mer transparenta och begripliga.

”Syftet är att tydliggöra inom vilken yrkesgrupp myndigheten bedömt att arbetsförmåga finns och därigenom öka tryggheten och människors förståelse för Försäkringskassans bedömningar av arbetsförmåga”, skriver socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, S, i pressmeddelandet.

Bakgrunden till uppdraget är den proposition som nyligen överlämnades till riksdagen, som innehåller förslag kring att Försäkringskassan ska bedöma en persons arbetsförmåga utifrån normalt förekommande arbeten inom en angiven yrkesgrupp efter 180 sjukskrivningsdagar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.