Skarp facklig kritik mot Arbetsmiljöverket

ARBETSMILJÖ2023-02-20

Fackets representanter riktar skarp kritik mot Arbetsmiljöverkets sätt att arbeta med nya föreskrifter. ”Alla arbetstagarorganisationer har avstyrkt och sagt nej till den här utformningen”, säger TCOs arbetsmiljöexpert Martine Syrjänen Stålberg till Arbetsvärlden.

Företrädarna för TCO, LO, Saco, PTK och Offentliganställdas förhandlingsråd, där ST ingår, har alla avstyrkt den nya regelstruktur för föreskrifter som Arbetsmiljöverket arbetar med, skriver Arbetsvärlden. . Trots det arbetar myndigheten vidare med sitt förslag. Vid det som skulle varit ett samrådsmöte med facket i fredags gavs inte ens återkoppling på de viktigaste invändningarna, enligt TCOs arbetsmiljöexpert Martine Syrjänen Stålberg:

”Samrådsmötet kändes mer som ett informationsmöte. Vi fick ingen genomgång av ändringar och inga svar på våra invändningar. Alla arbetstagarorganisationer har avstyrkt och sagt nej till den här utformningen och konstaterat att den inte blir bra”, säger hon till tidningen.

Enligt TCO är det nya regelverket skrivet för arbetsgivarna och ur deras perspektiv. Visserligen är arbetsmiljön arbetsgivarnas ansvar, men reglerna ska också vara en skyddslagstiftning för de anställda, betonar TCO.

I september planerar Arbetsmiljöverket att de nya föreskrifterna ska beslutas. Enligt myndighetens förslag ska dagens mer än 60 olika föreskrifter bantas ner till 15. På fredagens möte informerades parterna om en mindre del av de nya föreskrifterna, bland annat den som rör systematiskt arbetsmiljöarbete. De resterande föreskrifterna ska behandlas på mötet i mars, skriver Arbetsvärlden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA