Arbetsförmedlingens organisation minskar snabbt. 130 lokalkontor har lagts ned och 3 000 anställda har lämnat sina jobb.
Bild: Mostphotos.
Arbetsförmedlingens organisation minskar snabbt. 130 lokalkontor har lagts ned och 3 000 anställda har lämnat sina jobb.

Snabb nedrustning av Arbetsförmedlingen

ARBETSMARKNAD2019-08-12
Arbetsförmedlingen rustar ned sina insatser för arbetssökande kraftigt, visar en genomgång i Dagens Nyheter. Antalet anställda har minskat med en femtedel, 130 lokalkontor lagts ner och budgeten för privata aktörer har minskat med 40 procent.

Arbetsförmedlingens åtgärder för arbetssökande har minskat kraftigt i år. Enligt Dagens Nyheter har antalet deltagare i olika typer av arbetsmarknadsinsatser minskat med mer än 30 procent jämfört med 2018. Den budget för 2019 som röstades igenom av M, KD och SD i riksdagen i december räcker inte till. En effekt är att antalet extratjänster, som är speciellt inriktade på långtidsarbetslösa och nyanlända, måste minskas från 18 000 deltagare till 7 500.

Samtidigt minskas Arbetsförmedlingens egen organisation snabbt. 130 lokalkontor har lagts ned, samtidigt som 3 000 anställda lämnat sina jobb, skriver Dagens Nyheter. Totalt har 1 400 anställda sagts upp från sina anställningar, samtidigt som 1 600 valt att säga upp sig själva.

Dessutom gör den begränsade budgeten att Arbetsförmedlingen köper färre utbildningar och andra insatser från privata aktörer. Ambitionen är att insatserna från privata utförare ska öka kraftigt när Arbetsförmedlingens organisation krymper. Men i praktiken minskas inköpen från 2 miljarder kronor under 2018 till 1,2 miljarder kronor under 2019, skriver tidningen. 

Enligt Arbetsförmedlingens egen prognos till regeringen finns ett tydligt samband mellan antalet arbetsförmedlare, deras arbetssituation och Arbetsförmedlingens uppdrag. ”Detta är särskilt tydligt avseende förutsättningarna att säkerställa att arbetssökande med behov av ett fördjupat stöd ska få de insatser de har behov av”, skriver myndigheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.