Stor minskning av arbetsgivarkontakter

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-08-22
Arbetsförmedlingens kontakter med arbetsgivare faller kraftigt. Under juli i år var antalet kontakter bara en femtedel jämfört med samma månad i fjol, uppger SVT.

Den pågående neddragningen av Arbetsförmedlingens organisation har fått mycket stor effekt på myndighetens kontakter med arbetsgivare, i syfte att hjälpa arbetssökande som själva har ett begränsat kontaktnät, enligt SVT. I juli förra året registrerades drygt 60 000 kontakter, i år var antalet 12 500 samma månad.

”Det kommer att få konsekvenser för väntetiderna, vi kommer att göra färre besök hos arbetsgivarna för att hitta arbetsplatser för de som inte har egna kontakter”, säger Niclas Josephson, biträdande verksamhetsområdesdirektör på Arbetsförmedlingen, till SVT.

Omställningen av Arbetsförmedlingen har lett till att nästan var fjärde anställd sagts upp eller sagt upp sig själv under 2019. Samtidigt hotar en lågkonjunktur som kan påverka den svenska sysselsättningen och arbetsmarknaden:

”Då är det de utsatta grupperna som kommer att få det svårare på arbetsmarknaden. Det är nyanlända, funktionshindrade och ungdomar till exempel”, säger Niclas Josephson till SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.