ST: Sverige bör anta ILO-konvention

NYHET2006-06-12

Sverige bör anta ILO-konventionen mot social dumpning i samband med offentlig upphandling. Det framhåller ST i ett remissvar på upphandlingsutredningen.

Upphandlingsutredningen är lite väl försiktig när det gäller att ta ställning till om Sverige bör anta ILO-konventionen 94, anser ST i sitt remissvar. Konventionen går ut på att samhället ska ställa sociala krav på de leverantörer som anlitas när varor och tjänster upphandlas.

Utredningen jämför konventionen med EUs utstationeringsdirektiv. Enligt detta kan arbets- och anställningsvillkor tillämpas som gäller i värdlandet om villkoren inte strider mot den så kallade gemenskapsrätten. I det fallet är utredningen osäker på hur det förhåller sig.

Om ILO-konventionen införlivas med svensk rätt betyder det enligt utredningen, att villkor i svenska kollektivavtal blir tvingande i upphandlingskontrakt. Det skulle kunna innebära att den fria rörligheten för tjänster inskränks. Därför föreslår utredningen att Sverige inte ska ratificera konventionen nu.

Tvärtemot utredningens förslag menar ST att gällande rätt på området ger stöd för att Sverige kan anta konventionen. Rättsliga hinder mot ratificering saknas.

ST hänvisar till ett särskilt yttrande från Susanne Lundberg och Dan Holke, LO-TCO Rättsskydd AB. De anser att de problem utredningen antyder ”i stor utsträckning är konstruerade och obefogade”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA