Bild: Mostphotos, Fredrik Hjerling

ST varslar om sympatiåtgärder mot Tesla

FACKLIGT2023-11-10

Efter en förfrågan från IF Metall har ST beslutat att varsla om sympatiåtgärder mot bilföretaget Tesla. Om varslet träder i kraft kommer inga ST-medlemmar på Postnord att leverera post eller paket till Tesla. ”Vi känner att vi vill delta i att försvara den svenska modellen”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon.

Syftet med att varsla om sympatiåtgärder mot Tesla är att stärka det gemensamma fackliga arbetet för kollektivavtal, framhåller Britta Lejon.

– Både vi och IF Metall anser att det ska råda ordning och reda på svensk arbetsmarknad och att svenska kollektivavtal ska gälla så människor kan få förutsättningar att planera sina liv, säger hon.

Varslet berör STs medlemmar på Postnord och innebär en blockad mot leverans av post och paket till Tesla, förklarar förbundets biträdande förhandlingschef Niklas Simson.

– I praktiken innebär det ett förbud för alla ST-medlemmar att utföra just de här arbetsuppgifterna, säger han.

Det betyder att arbetsgivaren, i det här fallet Postnord, inte kan omplacera ST-medlemmar från andra avdelningar för att utföra arbetsuppgifterna, tillägger han.

STs varsel kommer efter att fackförbundet Seko på onsdagen lagt ett liknande varsel om sympatiåtgärder som också berör Postnord och leveranser av post och paket till Tesla.

Som medlem i ett fackförbund är man skyldig att följa förbundets anvisningar om konfliktåtgärder. Vid vanliga strejker utgår en ersättning för förlorad inkomst till de medlemmar som berörs, men i detta fall kommer medlemmarna inte att få något inkomstbortfall och därmed ingen konfliktersättning, säger Niklas Simson.

– De kommer ju att utföra alla andra arbetsuppgifter som vanligt, det är bara breven och paketen till Tesla som berörs.

Britta Lejon hoppas att varslet inte ska påverka förbundets relation till Postnord.

– En klok arbetsgivare inser att det är bra att andra arbetsgivare också har kollektivavtal, säger hon.

STs sympatiåtgärder träder i kraft 21 november klockan 15.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kollektivavtal
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA