Stark löneutveckling under första kvartalet

LÖNER2021-06-01
Lönerna i Sverige ökade i genomsnitt med 2,2 procent under årets första kvartal, jämfört med första kvartalet 2020, enligt preliminär statistik från Medlingsinstitutet. Det är en lika stor ökning som under hela 2020.

Under fjolåret ökade lönerna i genomsnitt i Sverige med 2,0 procent. Redan under första kvartalet i år har löneökningen varit 2,2 procent, enligt ett pressmeddelande från Medlingsinstitutet.

”De nya avtal som tecknats från och med november förra året har börjat göra avtryck på löneutvecklingen. De uppmätta löneökningarna till och med mars är preliminära och kommer med säkerhet att bli högre i kommande mätningar när mer retroaktiva lönehöjningar registrerats. Innan de nya avtalen var på plats var löneökningstakten omkring 1,5 procent”, konstaterar ekonomen Petter Hällberg i pressmeddelandet.

Den preliminära löneökningstakten har hittills i år varit i genomsnitt 2,4 procent i det privata näringslivet, medan motsvarande siffra blev 1,8 procent i offentlig sektor. Båda siffrorna väntas enligt pressmeddelandet öka med mer definitiv statistik.

”I offentlig sektor kommer lönerna öka mer från och med april, då det sker lönerevisioner för en stor andel anställda, medan nästa stora lönerevisionstillfälle inom näringslivet sker i april 2022. Pandemin har inneburit att revisionstillfällen, och därmed även löneökningstakter, kommer att vara i otakt mellan privat och offentlig sektor för en tid framöver”, understryker Petter Hällberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.