Bild: Getty Images

Statsanställdas stress kvar på hög nivå

ARBETSMILJÖ2019-01-10

Mer än hälften av de statsanställda tycker att de har för mycket att göra, och kan inte heller koppla bort tankar på arbetet på fritiden. Andelen kvinnor som uppger att de känner sig trötta och håglösa har ökat kraftigt, visar en arbetsmiljöundersökning från Arbetsgivarverket.

Arbetsgivarverkets arbetsmiljöundersökning, som är en del av SCBs arbetskraftsundersökning, visar att fyra av fem statsanställda, 81 procent, är nöjda med sitt jobb, jämfört med 73 procent på arbetsmarknaden i stort.

Men mer än hälften av de statsanställda anser att de har alldeles för mycket att göra. 35 procent av de statsanställda kvinnorna och 23 procent av de statsanställda männen uppger att de har det så stressigt att de inte hinner prata eller tänka på annat än arbetet minst halva tiden.

”Det har varit ungefär lika stor andel sedan mätningarna började, med undantag för en topp vid slutet av 90-talet”, skriver Arbetsgivarverket, som menar att man därför inte enkelt kan förklara ökningen av fysiska och mentala besvären med att stressen i arbetslivet har ökat.

Det är stora skillnader mellan män och kvinnor. 58 procent av kvinnorna i staten upplever att de är trötta och håglösa jämfört med 35 procent av männen. Kvinnors upplevelse av trötthet har ökat i en brant stigande kurva sedan 2009, medan männens varierat upp och ned på en lägre nivå. 2017 års undersökning visar även att var fjärde kvinna i staten känner olust att gå till arbetet, att jämföra med 14 procent av de statsanställda männen.

Mindre än hälften av de statsanställda, 48 procent, uppger att de vet vad arbetsgivaren förväntar sig att man ska uppnå i sitt arbete. Motsvarande siffra för privat sektor är 58 procent, för kommun 56 procent och landsting 55 procent. ”I detta finns förbättringspotential för den statliga sektorn”, skriver Arbetsgivarverket i rapporten, och konstaterar att såväl tydlighet som klara mål i arbetet kan ses som hälsofrämjande arbetsmiljöfaktorer.

”En viktig förutsättning för att må bra och trivas på sitt arbete är att ha tydliga mål och tillräckligt med tid för att arbeta mot dem. Framför allt när det gäller tydliga mål finns en utmaning för staten. Dessa frågor tillkom i arbetsmiljöundersökningen 2015, när föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö infördes”, kommenterar myndighetens utredare Anna Araskog.

Om undersökningen

I Arbetsmiljöundersökningen år 2017 intervjuades 3 705 personer ur den sysselsatta befolkningen i åldern 16-74 år via telefon och enkäter. Av dessa personer var 351 anställda i staten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA