Utifrån tidigare forskning spekulerar Linda Widar i att det kan vara exempelvis barn eller hushållssysslor i hemmet som drar upp stressnivån hos distansjobbaren.
Bild: Getty Images
Utifrån tidigare forskning spekulerar Linda Widar i att det kan vara exempelvis barn eller hushållssysslor i hemmet som drar upp stressnivån hos distansjobbaren.

Hemmajobb stressar högskoleanställda

HÖGSKOLAN2019-04-02

Att jobba hemifrån i stället för att åka till kontoret kan leda till en ökad upplevelse av stress, visar de första analyserna av en forskningsstudie bland anställda vid landets universitet och högskolor.

Det blir allt vanligare att sköta en del av jobbet hemifrån. Men även om pendlingstiden blir kortare är det inte säkert att stressen minskar. Det kan till och med vara tvärtom, visar de första resultaten av en forskningsstudie från Högskolan i Gävle.

– Man kunde se att de som jobbade mycket på distans, tre dagar eller mer i veckan, upplevde sig mer stressade, säger Linda Widar, doktorand inom hälsa och arbetsliv, som gjort studien.

I en enkät fick runt 400 anställda på sex olika universitet och högskolor runt om i landet ange i hur stor utsträckning de arbetar på distans samt rangordna sin känsla av stress.

För att reda ut huruvida stressnivån påverkas av distansarbete fick ett trettiotal anställda på samma sex lärosäten lämna salivprov. Sedan jämfördes deltagarnas kortisolvärden – så kallat stresshormon – en dag då de arbetade på distans respektive en dag då de är på kontoret.

Där upptäcktes inga större skillnader, säger Linda Widar.

– Men om man jämför de värden som vi har fått med värdena som är normala för befolkningen i stort så ligger våra lite över de normala.

För att ytterligare undersöka stressnivån mättes deltagarnas puls under olika arbetsdagar och i olika situationer. Anställda fick bära utrustning för att mäta deras rörelsemönster. Den analysen blir klar senare i år.

Men hur det egentligen kommer sig att den som arbetar hemifrån kan bli mer stressad än den som inte gör det har Linda Widar inte undersökt. Utifrån tidigare forskning spekulerar hon i att det kan vara exempelvis barn eller hushållssysslor i hemmet som drar upp stressnivån hos distansjobbaren.

– En annan del som kan adderas är när det finns en ojämlik fördelning av hushållsarbetet i hemmet. I tidigare studier har man sett en tendens till att kvinnor är mer stressade. Även om vi inte såg det i just vår studie, säger Linda Widar.

Nästa steg är att intervjua deltagare om varför de jobbar på distans och att intervjua chefer om hur de upplever situationen när deras personal arbetar hemifrån. Tanken är att studien ska mynna ut i råd om hur man kan utforma policys och riktlinjer för distansarbete, förklarar Linda Widar.

– Distansarbete är också en arbetsform som utnyttjas flitigt av universitetsanställda, samtidigt som vi vet väldigt lite om hur det egentligen påverkar arbetsmiljön. Så jag hoppas få en bild av hur det kan skapas goda förutsättningar för den yrkesgruppen, säger hon.

Du själv både pendlar och jobbar på distans. Är du väldigt stressad?

– Nja, i så fall kanske framför allt för att jag är doktorand just nu. Jag har lite speciella förutsättningar med dubbelt boende i Malmö och Gävle växelvis.

Linda Widar, doktorand inom arbetsmiljö och hälsa vid Högskolan i Gävle.
Bild: Privat
Linda Widar, doktorand inom arbetsmiljö och hälsa vid Högskolan i Gävle.

Kortisol

  • Är ett av flera hormoner som utsöndras vid stress.
  • När allt är som det ska höjs eller sänks kortisolhalten i kroppen relativt snabbt. Vid upprepad stress kan det svänga långsammare, vilket gör att den genomsnittliga dygnshalten kortisol stiger.
  • Den som har höga halter kortisol i kroppen under en längre period kan drabbas av bland annat bukfetma, diabetes, åderförkalkning eller försämrat immunsystem.

Källa: Vårdguiden, Läkemedelsvärlden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA