Statskontoret ser brister i intensivåret

ARBETSFÖRMEDLINGEN2022-04-26

Statskontoret pekar i en rapport på ett antal brister i hur Arbetsförmedlingen arbetat med intensivåret för nyanlända. Myndigheten rekommenderar att intensivåret får tydligare fokus på kvalitet i åtgärderna.

Intensivåret infördes i april 2021, och syftar till att ge möjlighet till snabbare integrering av nyanlända. Det uttalade syftet med satsningen var att deltagarna genom språkintensiva och arbetsplatsnära insatser ska komma i arbete inom ett år, konstaterar Statskontoret i sin delrapport till regeringen.

Statskontoret skriver att antalet deltagare totalt sett är färre än planerat, även om antalet nya deltagare stiger. Statskontorets bedömning är att det finns en motsättning mellan intensivårets syfte och Arbetsförmedlingens arbete för att få till ett jämställt deltagande. Deltagandet i intensivåret är enligt rapporten förhållandevis jämställt, med ungefär lika många kvinnor som män bland deltagarna. Men att rekrytera deltagare med olika förutsättningar motverkar verksamhetens syfte. Statskontoret rekommenderar därför att Arbetsförmedlingen prioriterar att rekrytera deltagare som har förutsättningar att faktiskt komma i arbete inom ett år.

Statskontoret menar också att Arbetsförmedlingen styr intensivåret med fokus på kvantitativa mål. Det finns enligt rapporten en risk att inriktningen på att öka antalet deltagare sker på bekostnad av kvaliteten i arbetet. Statskontoret tycker att Arbetsförmedlingen tydligare ska följa upp kvaliteten i genomförandet, exempelvis mot innehållet i de kedjor av insatser som deltagarna ska ta del av.

Statskontoret pekar också på att innehållet i intensivåret hittills liknar innehållet i etableringsprogrammet i stort. Deltagarna tar i liten utsträckning del av insatser som är specifika för intensivåret, som mentorskap, intensiv praktik och aktiviteter utöver heltid. Statskontoret rekommenderar att Arbetsförmedlingen förbättrar förutsättningarna för att ge deltagarna tillgång till mentorskap under intensivåret.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA