Stora hyreshöjningar väntar myndigheter

STATSFÖRVALTNING2022-09-26
Många statliga myndigheter kan drabbas av en hyreschock nästa år, rapporterar Ekot. Orsaken är att hyreskontrakten innehåller en uppräkningsklausul som innebär att hyrorna räknas upp med inflationen.

Enligt Ekots beräkningar innebär den höga inflationen att till exempel Polisens hyror kommer att öka med cirka 250 miljoner kronor, eftersom myndighetens lokaler i år kostar i storleksordningen 2,5 miljarder kronor. Försäkringskassan, Domstolsverket och Arbetsförmedlingen är enligt Ekot andra myndigheter som kommer att drabbas hårt av de stigande hyrorna.

De stora ökningarna beror på att hyran i hyreskontrakten är knuten till inflationen föregående år. Höjningen grundar sig på inflationssiffran för oktober året innan, och den kan komma att hamna på omkring tio procent.

Även de statliga lärosätena kommer att få motsvarande uppräkningar. För Uppsala universitet och Kungliga Tekniska högskolan, KTH, handlar höjningen enligt Ekot om ungefär 80 miljoner kronor under 2023. Göteborgs universitet räknar med en ökning på cirka 70 miljoner kronor.

Susanne Odung, ekonomichef på KTH, säger till radiokanalen att den stora kostnadsökningen på lokaler äter upp kapital som var tänkt att användas till utveckling av verksamheten.

”Som tur är så har vi lite myndighetskapital och det har ju en del andra lärosäten också. Men det här myndighetskapitalet har vi ju tänkt använda till strategiska satsningar i utveckling av vår verksamhet. Nu riskerar vi att få använda det till vårt vatten och bröd. Det är olyckligt”, säger hon till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.