Bild: Getty Images

Svenskar mer positiva till distansarbete än andra

DISTANSARBETE2022-02-03
Hemarbetet har bidragit till att svenskar känner sig mer produktiva och tillfreds med arbetet. Enligt en ny rapport sticker den positiva upplevelsen ut i jämförelse med många andra länder.

Det är Myndigheten för arbetsmiljökunskap som sammanställt både svensk och internationell forskning kring upplevelsen av distansarbete. Forskarna bakom sammanställningen har gått igenom över 200 vetenskapliga artiklar som publicerats både innan och under pandemin.

Även om underlaget, framför allt från Sverige, är tunt tycks tendensen vara att svenskar generellt sett upplever omställningen till mer distansarbete som positiv.

Hemarbetet har för många bland annat inneburit en högre arbetstillfredsställelse, en upplevelse av mer produktivitet och gjort det lättare att kombinera jobb med fritid och familjeliv.

”Sverige har en gynnsam situation att realisera distansarbetets fördelar. Det finns en väl utbyggd barnomsorg, ett utbrett kunnande om digitalt arbete och en väl utbyggd digital infrastruktur. Det finns också en förhållandevis utbredd vana av att tidigare arbeta självständigt, vilket är en viktig del i ett lyckat distansarbete”, konstaterar Ulf Lundberg, professor emeritus vid Stockholms universitet och en av forskarna bakom rapporten.

Forskarna tror också att beslutet att hålla för- och grundskolor öppna under pandemin har påverkat mångas inställning. Det har gjort det möjligt för föräldrar att arbeta hemma i lugn och ro och lett till en mer positiv upplevelse.

I framtiden väntas så kallat hybridarbete bli mer vanligt, och författarna till rapporten pekar särskilt ut två frågor som blir viktiga för forskningen att följa upp: Dels vilka arbetsuppgifter som är lämpliga respektive mindre lämpliga att utföra i hemmet, dels vilka hinder eller fördelar som finns vid arbete i hemmet respektive på arbetsplatsen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Distansarbete
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.