Arriva kommer nu att bli tvungna att se till att bolagets lokförare och tågvärdar får en paus med tillgång till toalett efter högst två och en halv timmes arbete.
Bild: Mostphotos
Arriva kommer nu att bli tvungna att se till att bolagets lokförare och tågvärdar får en paus med tillgång till toalett efter högst två och en halv timmes arbete.

Tåganställda får rätt att kissa oftare

SPÅRTRAFIKEN2020-10-26
Anställda på Pågatågen har rätt till en toalettpaus efter 2,5 timmars arbete, slår förvaltningsrätten fast i en ny dom. De anställda ska inte heller behöva använda toaletterna på tågen.

Frågan om toalettbesöken på Pågatågen började diskuteras redan 2018. Skyddsombuden lyfte då frågan om att lokförare och tågvärdar borde ha rätt till minst 10 minuters paus efter 2,5 timmars arbete, för att kunna uppsöka toalett. De ansåg inte heller att personalen skulle vara tvungna att använda toaletterna ombord på tågen, som ofta var väldigt smutsiga.

När skyddsombuden inte fick gehör hos arbetsgivaren Arriva vände de sig till Arbetsmiljöverket. De fick stöd och myndigheten beslutade om ett föreläggande för att få Arriva att åtgärda arbetsmiljöproblem.

Men Arriva valde att överklaga. Arbetsgivaren tyckte att det var tillräckligt med pauser efter 3,5 timmar och menade att det var svårt att minska tiden.

Förvaltningsrätten som nu har fattat beslut i ärendet väljer att gå på Arbetsmiljöverket linje. Arriva kommer nu att bli tvungna att se till att bolagets lokförare och tågvärdar får en paus med tillgång till toalett efter högst två och en halv timmes arbete.

Inte heller ska personalen behöva använda kundtoaletterna, då förvaltningsrätten ser uppenbar risk smitta eller kraftig nedsmutsning.

Åtgärderna ska vara genomförda senast 31 juli nästa år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.