Arriva kommer nu att bli tvungna att se till att bolagets lokförare och tågvärdar får en paus med tillgång till toalett efter högst två och en halv timmes arbete.
Bild: Mostphotos
Arriva kommer nu att bli tvungna att se till att bolagets lokförare och tågvärdar får en paus med tillgång till toalett efter högst två och en halv timmes arbete.

Tåganställda får rätt att kissa oftare

SPÅRTRAFIKEN2020-10-26

Anställda på Pågatågen har rätt till en toalettpaus efter 2,5 timmars arbete, slår förvaltningsrätten fast i en ny dom. De anställda ska inte heller behöva använda toaletterna på tågen.

Frågan om toalettbesöken på Pågatågen började diskuteras redan 2018. Skyddsombuden lyfte då frågan om att lokförare och tågvärdar borde ha rätt till minst 10 minuters paus efter 2,5 timmars arbete, för att kunna uppsöka toalett. De ansåg inte heller att personalen skulle vara tvungna att använda toaletterna ombord på tågen, som ofta var väldigt smutsiga.

När skyddsombuden inte fick gehör hos arbetsgivaren Arriva vände de sig till Arbetsmiljöverket. De fick stöd och myndigheten beslutade om ett föreläggande för att få Arriva att åtgärda arbetsmiljöproblem.

Men Arriva valde att överklaga. Arbetsgivaren tyckte att det var tillräckligt med pauser efter 3,5 timmar och menade att det var svårt att minska tiden.

Förvaltningsrätten som nu har fattat beslut i ärendet väljer att gå på Arbetsmiljöverket linje. Arriva kommer nu att bli tvungna att se till att bolagets lokförare och tågvärdar får en paus med tillgång till toalett efter högst två och en halv timmes arbete.

Inte heller ska personalen behöva använda kundtoaletterna, då förvaltningsrätten ser uppenbar risk smitta eller kraftig nedsmutsning.

Åtgärderna ska vara genomförda senast 31 juli nästa år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA