TCO: Utredaren tog i för mycket

ARBETSRÄTT2013-01-23
TCO underkänner utredningen om uppsägningstvister. På TCO anser man att utredaren har gått för långt i sina förslag, längre än vad utredningsdirektiven tillät.

I september lämnade arbetsrättsprofessor Jonas Malmberg sin utredning om uppsägningstvister till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.

Syftet med utredningen var att se om det går att ändra lagstiftningen så att tvisterna kring uppsägningar blir kortare och mindre kostsamma för arbetsgivarna.

TCO anser att Jonas Malmberg har gått för långt i sitt förslag, längre än vad direktiven från regeringen medgav, skriver Lag & Avtal.

Enligt direktiven fick inga förslag från Jonas Malmberg drabba arbetstagaren ekonomiskt. Men på TCO anser man att förslagen riskerar att avskräcka alla arbetstagare utom de med mycket god privatekonomi från att driva tvister om uppsägningar.

Utredaren föreslår också att det ska bli omöjligt att ogiltigförklara uppsägningar på grund av arbetsbrist där arbetsgivaren inte fullgjort sin omplaceringsskyldighet. Men i direktiven står det att uppsägningar utan saklig grund även i fortsättningen ska kunna ogiltigförklaras.

TCO underkänner alla utredningens förslag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.